MFS-EMMAUS postao nosioc projekta i član „SATUC WORLD CUP“

15

Kao nastavak podrške djeci bez jednog ili oba roditelja, marginalizovanoj i djeci iz ugroženih kategorija društva MFS-EMMAUS je postao nosioc projekta i član „SATUC WORLD CUP“ koji će se održati u Kataru u periodu 21.10. – 4.11. 2017. godine.

SATUC WORLD CUP je globalni turnir u fudbalu koji se održava svake dvije godine i u kojima učestvuju timovi sačinjeni od ugroženih kategorija djece. Organizator ovog kupa je SATUC (SHEIKHA AL-THANI FOR UNDERPRIVILEGED CHILDREN),  neprofitna organizacija osnovana od strane Sheikha Al Thani i registrirana je kao humanitarna organizacija u Egiptu, sa ciljem pomoći siromašnoj djeci i siročadi.

Organizacija ima za cilj da pomogne marginaliziranim, izbjeglicama i djeci bez roditelja u cijelom svijetu. Fokusira na programe koji pomažu u osnaživanju djece kroz projekte u zajednici; unapređivanje djece kroz društvene, akademske i sportske vještine koje su im potrebne kako bi uspjeli u životu.

Nogomet, kao timski sport, SATUC je prepoznao kao ključni alat u ostvarivanju pomenutih ciljeva. On ima jedinstvenu sposobnost da prevaziđe društvene barijere i okuplja ljude.

Glavni cilj ovog projekta je doprinos procesu socijalnog uključivanja marginaliziranih grupa te skretanje pažnje javnosti na probleme s kojima se susreću, kroz promovisanje pozitivnog uticaja fudbala kao kolektivne igre.

Budući da MFS-EMMAUS uspješno implementira projekat Malonogometne reprezentacije beskućnika za odrasle i da već 6 godina učestvuje na HOMLESS WORLD CUP, kroz ovaj projekat i saradnju sa SATUC-om nastojat ćemo da se ta praksa nastavi i sa dječijim timom.

MFS-EMMAUS je na osnovu navedenih kriterija odabrao 8 malih predstavnika reprezentacije BiH.

U periodu prije odlaska na prvenstvo u Kataru, vršit će se psihološka, kondiciona i strateška priprema učesnika za predstojeće učešće na SATUC World Cup.

Drago nam je da smo postali dio ove prelijepe „SATUC“ priče i da će MFS-EMMAUS kao nosioc ovog projekta još jednom svjedočiti da je i sport jedan od načina kojim se može donijeti dobro čovjeku i tako pozitivnijim graditi njegov svijet.

Više informacija o turniru i učesnicima možete pratiti :