MFS -EMMAUS POTPISAO SPORAZUM O SARADNJI SA ORGANIZACIJOM NAHDATUL ULAMA CARE LAZISNU IZ INDONEZIJE

Predstavnici Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS iz Doboj Istoka, danas su zajedno sa delegacijom Nahdatul Ulama Care Lazisnu iz Indonezije potpisali sporazum o saradnji na polju humanitarnog djelovanja ove dvije zemlje. Posredstvom ambasade Bosne i Hercegovine u Indoneziji i direktnim angažmanom ambasadora Mehmeda Halilovića, u maju mjesecu organizovana je i prva posjeta naše delegacije ovoj organizaciji te se nedugo zatim realizovala i njihova uzvratna posjeta gdje smo ih ugostili u Doboj Istoku i Srebrenici.
Podsticanje saradnje naše zemlje sa Indonezijom kroz sve segmente drušva od turizma, obrazovanja kao i humanitarnog djelovanja vodi isključivo povezanosti i prosperitetu našeg naroda.
Neka od područja djelovanja koja su istaknuta u ugovoru stavljaju naš humanitarni rad na jedan viši nivo. Pored uobičajene pomoći stanovništvu u stanju potrebe tu su i druge odredbe kao što su:
Smanjenje rizika od katastrofa; Izgradnja kapaciteta i infrastrukture kao i logistika u područijima obuhvaćenim prirodnim katastrofama.
Inače, Nahdatul Ulama (NU) je najveća organizacija u Indoneziji. Osnovana je davne 1926. godine u Džakarti a glavni cilj osnivanja ove organizacije je bio da poboljša stanje društva u Indoneziji uzajamnom organizovanošću i solidarnošću.