fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

MFS-EMMAUS: RAZLIČITIM AKTIVNOSTIMA OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

MFS-EMMAUS kroz nekoliko svojih projekata pruža bezuslovnu podršku osobama treće životne dobi. Širokim spektrom aktivnosti pokušavamo ovim ljudima stvoriti osjećaj sigurnosti jednim zaokruženim djelovanjem koje će im pomoći da se ne osjećaju odbačeno i budu dio socijalne zajednice, bez da oskudijevaju za bilo čime pa ni za tim vidom pažnje koja im je u neku ruku najznačajnija.
Osim Prihvatnog centra Duje, gdje među korisnicima imamo značajan broj osoba treće životne dobi, juče smo sa prigodnim poklonima posjetili i druge naše korisnike. Posebno nam se obraduju korisnice projekata “Ljubav za majke Srebrenice” i projekta “Usluge u zajednici za osobe treće životne dobi”.
Pažnja, ljubav i podrška koja im se svakodnevno pruža na terenu ne može da zamijeni niti jedan poklon, iako im je posebno drago što ih i ovakvim činom podsjećamo da nam je zaista stalo do njih.
Da je svaki život posebna enciklopedija, satkana od kombinacije iskustava, informacija i sjećanja koje boje svakodnevnicu bojama nade, mira i mudrosti potvrdilo je i jučerašnje druženje sa korisnicima treće životne dobi u prostorijama radnookupacione terapije Prihvatnog centra Duje.
Druženje je upriličeno povodom obilježavanja Međunarodnog dana starih osoba kroz tematski osmišljenu radionicu baziranu na razmjeni iskustava korisnika treće životne dobi, koji su aktivno sudjelovali u diskusiji čiji su moderatori bili uposlenici Centra (socijalni pedagog, socijalni radnik, psiholog, pedagog-psiholog).
Na pitanje koga ili šta vide u odrazu ogledala koje se u jednom momentu našlo u njihovim rukama, prije verbalnog odgovora dobiven je onaj potpuno spontani, iskreni neverbalni odgovor, oblikovan u stidljiv osmijeh, automatsko popravljanje kose, namještanje kape ili čak smipatičnu ekspresiju čuđenja.
Neizbježne simbole starenja naveli su gotovo svi, naročito istaknuvši svoje sijede vlasi, bore na licu, nedostatak nekih zuba, podočnjake… ali ipak većina ih je uspjela pronaći onog starog sebe, iz mladih dana. Postojali su i oni koji svoje trenutno stanje i izgled nazivaju boljim sada nego ranije poprativši navedeno izjavom: “Koliko mi je godina, još sam i dobar!”
Savjeti, tj iskustvo koje su današnji korisnici željeli podijeliti sa mlađim generacijama zapisano je u formi plakata, a neki koji su se izdvojili usmjereni su na poštovanje i uvažavanje roditelja, čuvanje vlastitog mentalnog zdravlja uz manje sekiracije, izbjegavanje poroka. Akcenat je većina stavila na obrazovanje i zasnivanje porodice na vrijeme.
Kakvo bi to druženje bilo da nema zakuske? Al još bolje pitanje kakav je to rođendan bez torte? Kako bi sve navedeno bilo ispoštovano pobrinuli su se uposlenici Centra pripremivši rođenansku tortu za dvije korisnice, koje su “svoj” dan proslavile zajedno sa ostalim korisnicima treće životne dobi.
I tako mi to u MFS-EMMAUS-u radimo… već godinama. Uspješno? Itekako… o tome svjedoče ovakvi događaji koji nam ispune dušu i daju energiju za nove poduhvate u cilju uljepšavanja svakodnevnice ovim, po kalendaru starim, a po duši mladim osobama.
Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990. rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.