fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

MFS-EMMAUS spojio dvije sestre koje se nisu vidjele godinama

“Usluge u zajednici za osobe treće životne dobi” je projekat koji je MFS-EMMAUS pokrenuo prije godinu dana. Ovim projektom su za sada obuhvaćene 24 osobe sa područja općina Doboj Istok i Gračanica a tendencija nam je da se taj broj poveća te da se projekat proširi na Tuzlu, Srebrenicu i Sarajevo.

„Mi na ovaj način preventivno djelujemo kako ove osobe ne bi kasnije morale ići u prihvatne centre kakav je naš centar „Duje“u Doboj Istoku u kojem je trenutno smješteno 404 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija. Za naš centar Duje mnogi kažu da je posljednje mjesto nade i utočišta. Ovakvim otvorenim oblikom zaštite u skladu sa osnovnim životnim potrebama mi omogućavamo zdravstvenu njegu teže pokretnih, nepokretnih, teško bolesnih i osoba sa invaliditetom, kod kojih je moguće pružiti medicinsku njegu i pratiti potrebe svakog korisnika pojedinačno. Prije svega ljudska pažnja ovim ljudima daje snagu i motiv da se bore sa starošću i bolestima. Danas smo spojili dvije sestre koje se godinama nisu vidjele. Teško je opisati njihovu radost“, izjavila je Rabija Halilčević menadžer projekta.

–  Osamdesetpetogodišnjoj Ajiši H. iz Lukavice bila je životna želja da bar još jednom vidi svoju sestru Mejru koja živi u Gračanici, jer dvije sestre zbog zdravstvenih i finansijskih poteškoća su bile spriječene u tome.

Sudbina je tako htjela da je i Mejra nedavno postala korisnica kućne njege. Emmausov tim je odlučio spojiti dvije sestre koje se nisu vidjele godinama ne govorivši ni jednoj ni drugoj za iznenađenje koje im sprema.

Rano ujutro došli smo po Ajišu i kada smo joj rekli gdje je vodimo nije mogla da povjeruje. Zaputile smo se prema Mejrinoj kući koja nije ni slutila ko će joj doći, a cijelim putem Ajiša nam se zahvaljivala i pričala o svojoj sestri. Kada smo pozvonile, na prozoru se pojavila Mejra, gledajući zbunjeno u nas, ne vjerujući u ono što vidi. Otvorila nam je vrata i pozvala nas da uđemo, nakon čega su uslijedili zagrljaji, poljupci a i suze radosnice.

Našoj sreći nije bilo kraja jer tako malim gestom mnogo smo usrećili ove dvije starice.

„Meni ljepšeg poklona niste mogli pružiti. Hvala vam od srca „sedeflije“ moje“, izjavila je Mejra.

DSCN5211 (Large)

DSCN5216 (Large)  – – DSCN5209 (Large)

Tim stručnjaka uključen u ovaj projekat se sastoji od medicinske sestre/tehničara, njegovatelja, fizioterapeuta i volonterke. Već duže vrijeme, pored pružanja osnovnih usluga kućne njege i pomoći u kući, svakodnevno vrši podjelu toplih obroka, prehrambenih paketa, prigodnih poklona te pruža savjetodavnu podršku korisnicima.

“Cilj ovog projekta i jeste da našim korisnicima promijenimo i uljepšamo svakodnevnicu i tako damo do znanja kako nisu sami i zaboravljeni. Zaista, starost može biti lijepa ukoliko neko brine o vama“, rekla je Halilčević.

– 

DSCN5248 (Large) DSCN5249 (Medium)

DSCN5254 (Large) DSCN5233 (Large)