fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

MFS-EMMAUS u Potočarima domaćin potpisivanja sa predstavnicima nevladinog sektora srebreničke regije i Vlade Kantona Sarajevo

Pomoć u održivim povratku dobio i MFS-EMMAUS, naime premijer Kantona Sarajevo Edin Forto potpisao je danas u Srebrenici ugovore sa predstavnicima nevladinih organizacija kojima su dodijeljena sredstva putem Javnog poziva kabineta premijera KS, a odnose se na projekte koji će u narednom periodu biti realizirani u srebreničkoj regiji.

 

Sredstva u iznosu od 115.000 KM dobilo je 11 nevladinih organizacija – Udruženje žena “Procvat Podrinja”, Udruženje žena Podrinja, Udruženje žena “Jadar”, Udruženje za pomoć i edukaciju “Obraduj nekoga”, Udruženje “Humanitarna organizacija međunarodni forum solidarnosti – Emmaus”, Fudbalski klub “Guber”, Kulturno-umjetničko društvo “Vaso Jovanović”, Udruženje “Svitanje”, Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine “Leptir”, Udruženje žena povratnika “Podrinjka” i Udruženje porodica i prijatelja nestalih Bošnjaka “Naše sjećanje”.

 

“Prvi put kabinet premijera KS raspisuje Javni poziv za područje srebreničke regije, sa posebnim naglaskom na projekte održivog povratka. Sretan sam da je stručna komisija kao najbolje ocijenjene projekte navela udruženja žena povratnica iz Bratunca, Srebrenice i Vlasenice. Zbog dobrog kvaliteta prijavljenih projekata, iduće godine ćemo nastojati da osiguramo veći iznos sredstava”, rekao je premijer Forto.

 

Uz premijera potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar kulture i sporta KS Samir Avdić i ministar finansija KS Davor Čičić , koji su poručili da će Vlada KS nastaviti podržavati kvalitetne projekte i rad udruženja srebreničke regije.

 

MFS-EMMAUS je ovom prilikom dobio sredstva za potrebe opremanja jednog dijela restorana koji će biti u sklopu Doma za majke Srebrenice u iznosu od 24.769 KM. Zahvaljujemo se Vladi Kantona Sarajevo koja je prepoznala naše napore za obezbjeđenje sigurnog doma velikog broja majki Srebrenice. One su pred izmak snage i lošeg zdravstvenog stanja te je krajnje vrijeme za njihovo smiještanje u jednu ovakvu ustanovu gdje će imati 24-satnu njegu i medicinski nadzor.