fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

MOBILNA KUHINJA SA NAMIRNICAMA ZA MIGRANTE KRENULA U VELIKU KLADUŠU

Nećemo ostati ravnodušni ni ovaj put! MFS-EMMAUS će dnevno dijeliti preko 600 iftara za migrante u Velikoj Kladuši i Sarajevu.

Mobilna kuhinja sa potrebnim, pažljivo biranim namirnicama za spremanje iftara migrantima, krenula je jutros rano iz kruga MFS-EMMAUS-a prema Velikoj Kladuši.

Tim osoblja koji će uz pomoć volontera i dobrih domaćina u Kladuši spremati preko tri stotine iftara na dnevnoj osnovi ima za cilj unijeti među migrante osjećaj dobrodošlice i mubarek mjeseca Ramazana. Pomoć neće izostati ni migrantima u Sarajevu gdje je također planirana podjela 300 obroka/iftara.

MFS-EMMAUS od prvih prodora migranata na teritoriju Bosne i Hercegovine izlaže velike napore i nastoji pomoći tim ljudima da se osjećaju dobrodošli. U dosadašnjim akcijama podijelili smo na hiljade suhih i toplih obroka u Sarajevu i Velikoj Kladuši, pružili medicinsku pomoć i udijelili higijenska sredstva stotinama migranata. Svaki napor ne bi bio moguć bez donacija dobrih ljudi koji se ne osjećaju ravnodušnim na njihovu patnju i rasijanost.

Kada bijeg od stvarnosti ostaje jedino oružje kojim raspolažeš, dovodiš se u situaciju da ne razmišljaš realno. Posebnog razloga nema osim da bi tu istu realnost neko mogao za trenutak ukrasti i razoružati vas bez ikakvog osnova. Pravnog ili sličnog osnova da si kao individua kriv nema, osim to što dišeš i boriš se da ti neko ne začepi usta oduzimajući ti tako i ono jedino što ti je preostalo da budeš evidentan. Biti evidentan u nekoj državi koja je jako dobro formirala svoj državni aparat i nije tako loše. Ali biti evidentan ondje gdje nije evidentna ni raskol ni glad, nedoumice, prevare, obmane ili ti tobože brige za nekoga ko ne pripada tu kao cjelina okruženja, jako je nezahvalno.

Jako je nezahvalno biti i svoj na svom, ako nisi podoban. A da ne govorimo o tome kako je biti svoj u tuđini. Zanemarit ćemo morbidne zaključke tipa „daleko im kuća od naše“ ; „koja voda vas donese“ ; „ nemamo sredstava ni za naše probleme“ i slične neisklesane stavove pojedinaca. Nećemo ostati ravnodušni ni ovaj put. Nećemo biti po strani kao što nismo bili ni kada je trebala pomoć narodu Sirije u samom početku njihovog progona. Obezbijedivši im 1280 tona pomoći dali smo jasan pečat da nismo zaboravili slične manifeste koji su se dešavali nama i da suosjećamo sa tim napaćenim narodom. Nećemo ostati ravnodušni kao što to nismo mogli ni prošle godine kada su ostali u stegnutom obruču u Beogradu. Zasukali smo rukave i krenuli ponovo put njih noseći sa sobom hranu, medicinska sredstva, odjevne predmete i prije svega volju u srcima jer to nam je i primarni cilj da „Dobro se boljim vraća“.

MFS-EMMAUS intezivno radi na iznalaženju dugoročnijeg rješenja po pitanju smještaja većeg broja migranata. Jako puno migranata svaki dan ulazi u Bosnu i Hecegovinu i ako se brzo ne nađu smještajni kapaciteti koji bi mogli odgovoriti potrebama trebamo biti spremni na najgore. U konstantnim je pregovorima sa nadležnim vlastima o pronalaženju adekvatnog smještaja i uvjereni smo da će vlast prepoznati visinu zadatka.

Nećemo zanemariti strah građana na narušavanje sigurnosnih problema ali ćemo zamoliti lokalno stanovništvo na razumijevanje i empatiju u tolikoj mjeri da ne izazivamo dodatne klaustrofobične osjećaje prema njima. Sa druge strane lokalno stanovništvo je opravdano zabrinuto kada je riječ o zdravstvenom stanju migranata. Na tom polju smo već alarmirali za donatorska sredstva koja bi u velikoj mjeri mogla spriječiti neželjene zdravstvene probleme i nadamo se već skorim pozitivnim odgovorima.

 

 

Cjelokupna situacija treba da bude samo još jedan ispit koji ćemo završiti sa prolaznom ocjenom. U to ime apelujemo sve građane, firme, institucije, organizacije i udruženja da nam se pridruže u ovoj humanitarnoj akciji. Cijena iftara za jednu osobu iznosi 5 KM.

Novčane donacije sa svrhom „Pomoć za migrante“ možete uplatiti na transakcijske račune:

Intesa Sanpaolo Banka

1542001100085746

Devizni račun:

SWIFT: UPBKBA 22

IBAN: BA39 1542 0011 0008 5746

Uni Credit Banka

3383002250449586

Devizni račun:

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA39 3389104805723482

Donacije u vidu prehrambenih i higijenskih artikala, možete dostaviti na adresu našeg Udruženja:

Duje bb, Klokotnica, 74 2017 Doboj Istok

Za više informacija možete pozvati broj: 035 726 690

PayPal: donate@mfs-emmaus.ba