fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

OBEZBIJEĐENA ODJEĆA I PAKETI ZA 200 JETIMA

Ramazan je mjesec u kojem svi imamo posebnu sklonost prema jetimima.
Početak ovog blagoslovljenog mjeseca obilježili smo podržavajući naše jetime tako što smo organizovali kupovinu odjeće zahvaljujući partnerstvu s organizacijom YETIM VAKFI.
Ukupno 200 jetima iz Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Tuzle, Živinica i Lukavca dobilo je priliku birati svoju novu odjeću, uz prisustvo samih donatora, koji su im pružili posebnu radost i priliku za bliži susret sa njima. Osim toga, posjetili su i nekoliko jetimskih porodica kojima su već ranije kroz projekte osnaživanja pomogli kupovinom ovaca i plastenika.
Ova aktivnost kupovine nove odjeće posebno veseli jetime, omogućavajući im da sami odaberu odjeću koja im se sviđa, a vjerujemo da je i majkama olakšica u današnjim vremenima.
Nakon dvodnevne aktivnosti, donatori su posjetili i Prihvatni centar Duje te prisustvovali zajedničkom iftaru organizovanom za 200 jetima iz Doboj Istoka i Gračanice u džamiji Klokotnica-Polje, gdje su svim prisutnim jetimima i njihovim porodicama obezbijeđeni prehrambeni paketi i paketići za djecu.
Porodice su izrazile veliku zahvalnost donatorima sa željom da ove ramazanske dane provedu u miru i blagostanju okruženi svojim namilijim.
MFS-EMMAUS kroz svoj projekt stipendiranja podržava 2700 djece jetima iz cijele Bosne i Hercegovine, pružajući im ovim putem dodatnu podršku koja je neizostavna tokom cijele godine ali posebno nas raduju aktivnosti u ramazanskim danima kada se naglašava važnost dijeljenja i brige za druge.
U doba sve većeg nedostatka empatije i neprekidne užurbanosti koja nam oduzima priliku za dublje razmišljanje o tužnim dječjim licima koja nemaju priliku da se vesele kao njihovi vršnjaci, kojima su očevi priuštili omiljene odjevne predmete, ne smijemo zaboraviti na jetime koji su zapravo zajednička odgovornost cijele zajednice. Svaki put kada vidimo osmijeh na licu djeteta koje je dobilo željeni poklon, osjećamo ponos što imamo priliku da budemo posrednici u ostvarivanju ovih plemenitih djela.