fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Obilježena 18. godišnjica rada i postojanja Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS

 

U sjedištu Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS  u subotu je održana bogata kulturno-zabavna i sportska manifestacija povodom obilježavanja 18 godina rada Udruženja.

Svečani program obilježavanja započeo je otvaranjem 9. Memorijalnog malonogometnog turnira za djecu “Franco Bettoli 2017”, u čast velikog humaniste i nekadašnjeg predsjednika Emmaus Internationala.

Turnir je otvorio Eddy Thoreau – dugogodišnji prijatelj i donator MFS-EMMAUS-a. Učešće na turniru uzelo je sedam ekipa i to: Škola fudbala „Sportino“ Maglaj, Sportski klub „Betaclub-Tango“ Lukavac, FK „Ozren“ Petrovo, Škola sporta „ Atletico 1919“ Orašje, MNK „Kaskada“ Gračanica, Škola sporta „DI-Five“ Doboj Istok, FK „Sloga“ Doboj.

Iako su za nas na ovom turniru svi pobjednici nakon uzbudljive igre mališana, za prvo mjesto se izborio „Betaclub-Tango“ Lukavac. Drugo mjesto osvojio je MNK „Kaskada“ Gračanica a za treće mjesto se izborila škola sporta „Di-Five“ Doboj Istok.

Priznanje za fer play tim ovojila je Škola fudbala „Sportino “ Maglaj. 

Nakon otvaranja turnira položeno je cvijeće na bisti Franca Bettolija u čast na život i djelo Franca.

 

Uz prisustvo većeg broja partnera i prijatelja Udruženja, predstavnika Vlade TK na čelu sa ministrom za rad i socijalnu politiku gospodinom Zoranom Jovanovićem, načelnika općine Doboj Istok g. Kemala Bratića i vijećnika OV Doboj Istok u prostorijama radnookupacione terapije Prihvatnog centra Duje, prezentovane su aktivnosti Udruženja u 2016. godini.

Prisutni su mogli da uživaju i u bogatom kulturno – zabavnom  programu koji su pripremili korisnici MFS-EMMAUS-a.

U programu je učestvovao Malik Isabegović iz Tuzle, mali violinista koji je osvojio prvo mjesto na svjetskom takmičenju u Francuskoj. Jedan je od 1300 djece koji je uključen u naš projekat sponzorstva jetima, a nastupio je s kompozicijom Melanholly kompozitora Cesara Franca.

Uručena su i priznanja u znak zahvalnosti dugogodišnjim saradnicima, prijateljima i donatorima za izrazitu podršku koju su pokazali tokom godine na projektima i aktivnostima Udruženja. Priznanja je uručio Predsjednik Upravnog odbora MFS-EMMAUS-a, gospodin Aziz Smajlović a dodijeljene su 54 zahvalnice i 34 priznanja.

U popodnevnim satima upriličen je svečani ručak za goste i prijatelje.

 

Ove godine je u Sali općinskog vijeća Doboj Istok, MFS-EMMAUS po prvi put održao Međunarodnu konferenciju “Saradnja sa zajednicom” u čast prim.dr. Muamera Mujčinagića, na kojoj su učestvovali brojni izlagači kako iz našeg udruženja, tako i iz šire regije.

Obilježena je i 10. godišnjica smrti Abbe Pierra– osnivača Emmausa i osobe koja je mnogo doprinijela njegovom razvoju. Povodom toga MFS-EMMAUS je organizovao trening za mlade volontere na temu ideje Emmaus i Abbe Pierre.

Pored naših volontera, učestvovali se i volonteri Nove Generacije iz Banja Luke.

Predavač je bio Hans van Beek, dugogodišnji predstavnik odbora Emmaus Europe i Emmaus Internationala.

 

Snagu MFS-EMMAUS-a čine njegovi uposlenici, ljudi koji predano rade svoj posao, koji su prva iskustva sticali u Udruženju i koji već deset godina prate njegov razvoj.

Svake godine, prilikom obilježavanja godišnjice rada Udruženja dodjeljuju se jubilarne nagrade uposlenicima koji rade u Udruženju više od 10 godina, te se dodjeljuju nagrade za uposlenika i volontera godine. Ta praksa je nastavljena i ove godine tako da su jubilarne nagrade dobili:

Hadžić Bošnjaković Edina, Halilović Sefir, Hodžić Adisa, Hodžić Asmir, Mešić Sajid, Mešić Nisvet, Mujanović Sadik, Sinanović Šahzo, Smajić Amela, Subašić Jusuf  a za 10 godina uspješnog rada u MFS-TRADE priznanje je dobio Babić Husein.

Ove godine  za najboljeg volontera proglašen je Dženan Babić.

Titulu radnika godine ponijela je  Mina Krdžić, koja je pružila svoj doprinos u aktivnostima Udruženja na više načina.

Proslava godišnjice MFS-EMMAUS-a  okončana je uz veselu atmosferu gdje su uposlenici, gosti i volonteri nastavili druženje uz muziku i večeru.