fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Održana III Međunarodna stručna konferencija “Saradnja sa zajednicom” u spomen prim.dr. Muamera Mujčinagića

 

Treću po redu međunarodnu stručnu konferenciju “Saradnja sa zajednicom” u spomen rahmetli prim.dr. Muameru Mujčinagiću organizovao je MFS-Emmaus u subotu 29.06. 2019. godine, oslanjajući se na dugogodišnju partnersku saradnju sa Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Univerziteta u Tuzli.

Budući da je MFS-EMMAUS Udruženje koje provodi niz usluga u instituciji i zajednici namijenjenih osobama treće životne dobi, krovna tema ovogodišnje konferencije bila je usmjerena upravo na osobe ove dobi.

I ove godine kao i predhodnih nastojali smo okupiti stručne radnike i saradnike naše ustanove, stručnjake iz različitih disciplina, dokazane prijatelje i partnere iz sistema socijalne zaštite, zdravstva, nauke i obrazovanja, medija, korisnika naših usluga i osoba treće životne dobi kako bi svi zajedno oslikali trenutačne spoznaje o procesima i promjenama tokom starenja, demografskim trendovima, oblicima savremene društvene brige i promocije aktivnog i uspješnog starenja.

Predavači kao i drugi učesnici na konferenciji na samom početku obišli su gerontološki centar u okviru Prihvatnog centra Duje gdje su ih dočekali korisnici sa kafom i voćnim koktelima u znak dobrodošlice.

Predsjednica programskog odbora prof. dr. Edina Šarić u svom uvodnom izlaganju istakla: „Organizator konferencije Međunarodni forum solidarnosti Emmaus iz Doboj Istoka sa ljubavlju, altruizmom i svim raspoloživim znanjima već 20 godina sudjeluje u kreiranju i obezbjeđivanju neophodnih resursa u stvaranju socijalnih, obrazovnih, odgojnih, kulturnih, materijalnih i ostalih uslova za trajnu dobrobit djece i mladih, osoba s invaliditetom, socijalno ranjivih grupacija i osoba treće životne dobi te provodi niz mjera s ciljem njihovog aktivnog uključivanja u život zajednice. Ova konferencija je prilika za prenošenje iskustava i stručno usavršavanje što je veoma bitno za uposlenike koji su svakodnevno u direktnom kontaktu sa korisnicima među kojima su u velikom broju osobe treće životne dobi.”

Sa posebnim akcentom iznešena je spomen na doktora Mujčinagića, njegov dugogodišnji profesionalni rad u zajednici, njegovo stručno i nesebično zalaganje kod korisnika Prihvatnog centra “Duje”.

Glavno izlaganje na temu „Izazovi starenja stanovništva u Bosni i Hercegovini“ je imao Dr.sc. Osman Kučuk koji je expert za oblast demencije na polju psihologije i njege te pozvani predavač na različitim internacionalnim kongresima o demenciji, Dementia Master Classess, staračkim domovima i drugim zdravstvenim ustanovama i centrima za socijalnu brigu te u Centru za demenciju u okviru programa „Obuka njegovatelja za rad sa osobama sa demencijom“. Neki od izlagača bili su i: Emina Kučuk – psiholog i mladi istraživač u Centru za demenciju Sarajevo, koja je govorila je o osnovama neuropsiholoških i kognitivnih predispozicija vizuelne percepcije kroz prizmu neuropsihologije, kognitivne psihologije i psihologije emocije, Stanko Blatnik – direktor IPAK Instituta Velenje koji je prezentovao „Suvremene tehnologije osobe treće životne dobi“, dr. Sc. Azem Poljić „Portret osoba treće životne dobi“  te mnogi drugi uvaženi izlagači.

Nakon prezentacija, panel diskusije te izlaganja prijedloga za nastavak saradnje svi prisutni su mogli da uživaju u muzičkim izvedbama inkluzivnog hora „Doloresy“ nakon čega je upriličeno druženje i svečana večera.

 

 

III Međunarodna stručna konferencija