Održana radionica “ Umjetnost u službi prevencije nasilja nad ženama “

MFS-EMMAUS-ov Ured u Zvorniku i Humano društvo „Osvit“ su obilježili “16 dana aktivizma”,  kampanju kojom se zahtijeva eliminacija svih oblika nasilja nad ženama kroz radionicu i uličnu akciju.

Ulična akcija je odrađena u centru grada djeljenjem bijelih traka i flajera sa SOS brojem 1264 za prijavu nasilja. Ova međunarodna kampanja traje od 25. novembra – kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a traje do 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava.

Nakon ulične akcije, održana je radionica na temu “Umjetnost u službi prevencije nasilja nad ženama“ koju je održala somatoterapeut prof.dr. Edina Šarić sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Prof. Edina je govorila o tome koliko umjetnost, kroz različite medije, može da radi na osvještavanju svih građana i na znacima prepoznavanja zlostavljanja žena.

Također,  cilj ove radionice je da žene prepoznaju koliko je umjetnost važna za terapiju zlostavljenih žena, svi vidovi umjetnosti  poput poetske terapije, filma, pozorišta. Profesorica  je istakla da se u BiH uopšte ne daje važnost svim ovim formama umjetnosti u cilju prevencije nasilja.

“Svaka umjetnost, može da djeluje protiv nasilja“ rekla je dr Šarić. Ona je naglasila da je poetska terapija izvrstan medij pomoću kojeg zlostavljene žene mogu izraziti svoja osjećanja. Ispoljavanje emocija je problem sa kojima se svi susrećemo u životu, a emocija se mora ispoljiti. Moraju se preraditi sva nagomilana osjećanja unutar nas.”

15282071_10211915139503860_878793691_n 15218445_10211915138863844_1237494017_n

15134306_10211915139303855_1730527521_n 15218528_10211915139103850_1977065699_n