fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

OTVOREN 13. EMMAUS – MEĐUNARODNI OMLADINSKI RADNI KAMP U POTOČARIMA

U organizaciji Međunarodnog foruma solidarnosti- EMMAUS, danas je svečano otvoren trinaesti EMMAUS-Međunarodni omladinski radni kamp 2018, u Potočarima Srebrenica.

Ovogodišnji kamp će okupiti 70 učesnika iz raznih zemalja kao što su: Holandija, Francuska, Turska, Engleska, Jordan, Hrvatska, Srbija, Slovenija kao i učesnici iz Bosne i Hercegovine.

Pored učesnika kampa i zaposlenika, svečanom otvaranju danas su prisustvovali zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković i Bego Bektić – načelnik za društvene djelatnosti u općini Srebrenica te dugogodišnji prijatelji i saradnici MFS-Emmaus-a.

Prva radna aktivnost volontera počinje 11. jula, a u pitanju je čišćenje Memorijalnog centra u Potočarima nakon komemoracije žrtvama genocida.

Druge aktivnosti koje će krunisati angažman volontera i učesnika su svakako početak izgradnje Ambulante u Potočarima, unutrašnje uređenje kuća i okućnica za korisnice projekta “Ljubav i solidarnost za majke Srebrenice”. Učesnici će biti uključeni u podjelu obroka za socijalno ugroženo stanovništvo na području Srebrenice i Bratunca, u okviru projekta “Jedan obrok dnevno”, pružanje pomoći u rekonstrukciji Centra za mlade “Pivnica” u Srebrenici.

U okviru radnih aktivnosti planirano je i uređenje Evropskog centra za civilni servis u Potočarima, čija je primarna svrha podrška lokalnom razvoju iz oblasti socijalnih, kulturnih i obrazovnih servisa.

„Za MFS-EMMAUS sam čuo preko interneta, tačnije facebook-a gdje sam lajkao stranicu i vidio obavijest o organizovanju kampa. Odlučio sam da se prijavim i želim da se zahvalim MFS-EMMAUS-u na organizaciji i pozivu za učešće. Za sada sam zadovoljan sa onime što nam je pripremljeno i očekujem od ovog kampa dosta pozitivnog druženja, novih poznanstava jer sam osoba koja voli upoznavati ljude i nadam se da ćemo učiniti mnogo korisnih djela“– kazao nam je Eldin Islamović iz Lukavca, jedan od učesnika kampa.

Jako puno ljudi koji su bili na prethodnim kampovima zatražilo je ponovno učeće i ove godine. Dokaz za to je i Vladimir Joić koji sa juga Srbije, tačnije Leskovca, dolazi već drugi puta na kamp. „Zbog pozitivnog iskustva pri pomoći lokalnoj zajednici kao i stečenih prijateljstava ponovo sam izrazio želju prisustvovati kampu i zahvalio bih se Emmausu na pozivu“ – navodi Joić u razgovoru.

Ovogodišnji kamp uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini stavit će poseban akcenat na aktivnosti kampa koji se tiču sticanja znanja o procesima pomirenja i izgradnji mira. Planirana je realizacija različitih edukativnih radionica, historijskih časova i sličnih aktivnosti koje doprinose promociji tolerancije i dijaloga kao osnovnog sredstva za razvoj i očuvanje mira i jačanje aktivnog učešća mladih u zajednici.