fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Otvoren 14. EMMAUS – Međunarodni omladinski radni kamp u Potočarima

 

Svake godine, 10. Jula, MFS-EMMAUS u Potočarima okupi veliki broj mladih koji svojim društveno korisnim radom doprinose razvoju i unapređenju životnih uslova stanovništva na području opštine Srebrenica i okoline.

Uz prisustvo velikog broja volontera, uposlenika i prijatelja MFS-EMMAUS-a, danas je svečano otvoren  14. po redu Međunarodni omladinski radni kamp, sa ciljem promocije tolerancije, suživota i jednakosti za sve.

Na otvaranju kampa, volonterima se obratio dugogodišnji i veliki prjatelj MFS-EMMAUS-a  gospodin Eddy Thoreau –  Emmaus France, René Mériaux –  Emmaus France, Marie Balseca – Emmaus Italy, koordinatorica projekta Mirela Ahmetbegović, te gospodin Bego Bektić – nečelnik odjeljenja za društvenu brigu i javni servis.

Ove godine na kampu će biti 70 volontera iz cijele BiH i nekoliko zemalja regiona i Europe.

Radne aktivnosti koje će se realizovati tokom kampa su uglavnom radnog karaktera a prva od njih je Čišćenje Memorijalnog centra Potočari nakon komemoracije žrtvama genocida 11.jula.

Mladi će učestvovati i u početku izgradnje Centra za stara lica u Potočarima, biti će uključeni u podjelu obroka osobama u potrebi kroz naš projekat “Jedan obrok dnevno”, pomoć u kući korisnicama projekta “Ljubav za majke Srebrenice”, radovi na farmi Pale i dr. Naravno tu su i edukativne aktivnosti kao što su posjete Memorijalnom centru – Historijski časovi, kreativne i umjetničke radionice, internacionalno veče, zabavne aktivnosti kao što su karaoke, filmsko veče, tradicionalne igre, sportski turniri izleti i sl.

Kamp u Srebrenici je jedinstvena prilika da se mladi iz cijelog svijeta upoznaju i povežu te zajedničkim snagama pomognu lokalnom stanovništvu u izgradnji bolje budućnosti.

Deset prstiju može promijeniti tek pojedinosti koje ih se tiču ali hiljade prstiju mijenjaju stvarnost. Udruženi i isprepleteni da djeluju svojim razumom mladog čovjeka stoje danas ovdje u čistim namjerama. Ovi mladi ljudi mogu sve, oni ruše predrasude i šalju svijetu jake poruke o slozi i solidarnosti.