Otvoren 15. EMMAUS – Međunarodni omladinski radni kamp u Potočarima

Uz prisustvo volontera, uposlenika i prijatelja MFS-EMMAUS-a, danas je svečano otvoren 15. po redu Međunarodni omladinski radni kamp, sa ciljem promocije tolerancije, suživota i jednakosti za sve.
Uistinu, kamp je otvoren uz malo drugačije uslove, poštivajući mjere sigurnosti i zaštite svih učesnika zbog trenutne epidemiološke situacije u zemlji.
Na otvaranju kampa, volonterima se obratio dugogodišnji i veliki prjatelj MFS-EMMAUS-a Willem Pronk osnivač i direktor holandske fonacije Stichting Proplan i Sabina Arnaut Jahić rukovodilac sektora ljudskih resursa pri MFS-EMMAUS-u.
Ove godine na kampu će biti 50 volontera iz cijele BiH i nekoliko zemalja regiona i Europe.
Radne aktivnosti koje će se realizovati tokom kampa su uglavnom radnog karaktera a prva od njih je čišćenje Memorijalnog centra Potočari nakon komemoracije žrtvama genocida 11.jula. Naravno tu su i edukativne aktivnosti kao što su posjete Memorijalnom centru – Historijski časovi, kreativne i umjetničke radionice, internacionalno veče, zabavne aktivnosti kao što su karaoke, filmsko veče, tradicionalne igre, sportski turniri izleti i sl.
Mladi će učestvovati i u izgradnji Centra za stara lica u Potočarima kao i Centra za edukaciju pri Internatskom smještaju gdje se i održava kamp, biti će uključeni u podjelu obroka osobama u potrebi kroz naš projekat “Jedan obrok dnevno”, pomoć u kući korisnicama projekta “Ljubav za majke Srebrenice”, radovima na MFS-EMMAUS-ovoj farmi Pale i drugim aktivnostima.
Kamp u Srebrenici je jedinstvena prilika da se mladi upoznaju i povežu te zajedničkim snagama pomognu lokalnom stanovništvu u izgradnji bolje budućnosti.
Otvaranju kampa prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić kao i naš dugogodišnji prijatelj Ivica Bašić predsjednik Udruge tjelesnih invalida TOMS iz Trogira sa svojim saradnicima kao i drugi uvaženi prijatelji Udruženja.
Svi učesnici su obavezni pridržavati se mjera prevencije u zaštiti od Covid -19 i koristiti sva zaštitna sredstva koja smo obezbijedili u tu svrhu kako bi se maksimalno ispoštovale mjere opreza koje su propisale nadležne službe Civilne zaštite.
Ovogodišnji kapm je podržan od strane američke Ambasade u Bosni i Hercegovini.