fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Otvoren mesdžid u Čekanićima kod Srebrenika

 

Jučer je u naselju Čekanići kod Srebrenika upriličena mevludska svečanost povodom otvaranja  mesdžida „Muaz bin Žabal 3“ kojeg je MFS-EMMAUS započeo u decembru prošle godine.

Ovoj svečanosti su prisustvovali predstavnici Muftijstva Tuzlanskog, predstvanici Medžlisa IZ-e Srebrenik, predstavnici MFS-EMMAUS-a te mnogobrojne džematlije.

Poslije podne namaza prisutnima se obratio Refik ef. Hodžić – glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik i Mirsad ef. Djedović – imam u džematu Čekanići nakon čega je proučen mevlud i dodijeljene su zahvalnice donatorima.

Džemat Čekanići sastoji se od Donjih i Gornjih Čekanića i ima oko 180 domaćinstava. Prva džamija u ovom džematu izgrađena je 1978. godine, a prvi mekteb, na čijim se temeljima izgradio novi, bio je sagrađen 1989. godine. Novi objekat će doprinijeti poučavanju budućih generacija, boljoj organizaciji vjerskog života džematlija a posebno lakšem obavljanju teravije za vrijeme mjeseca Ramazana.

Nakon ove svečanosti u naselju Lendići, općina Gračanica, na inicijativu Medžlisa IZ-e Gračanica položen je kamen temeljac za izgradnju mekteba koji će također biti napravljen zahvaljujući Sharjah Charity International posredovanjem MFS-EMMAUS-a.