Dnevni centar za djecu u Doboju otvorio vrata za prve mališane

Dnevni centar za djecu u Doboju 5. maja  je otvorio vrata za prve mališane koji će u njemu provoditi slobodno vrijeme.

Nakon što je 24. marta MFS-EMMAUS zajedno sa Gradom Doboj i Medžlisom IZ Doboj potpisao sporazum o otvaranju Dnevnog centra u Doboju, intenzivno se radilo na uređenju prostora kako bi 5. maja Centar dobio i svoje prve korisnike.

Centar je kapaciteta za oko pedesetero djece, a za početak svoje slobodno vrijeme u Dnevnom centru, četiri sata dnevno, provodit će 10 mališana sa kojima će raditi stručno osoblje, pedagog i pedagog-psiholog.

Odabir korisnika se vrši u saradnji s Centrom za socijalni rad Doboj i osnovnim školama lociranim u blizini centra.

“Mapirali smo već četrdesetak porodica kojima će jedan ovakav način funkcionisanja biti zaista koristan. Možemo reći da su to djeca u riziku, djeca iz disfunkcionalnih porodica i  bez adekvatnog staranja” – izjavila je Olivera Nedić, direktor dobojskog Centra za socijalni rad.

DSC_0134 (Medium) DSC_0132 (Medium)

DSC_0104 (Medium) DSC_0106 (Medium)

Program ove ustanove bazira se primarno na pružanju usluga djeci koja dolaze iz socijalno isključenih kategorija, kako bismo na taj način ponudili alternativne sadržaje za njihov što potpuniji razvoj, a time smanjili mogućnost izloženosti negativnim uticajima i pojavama u društvu.

Stručno osoblje će program rada sa djecom kreirati po uzoru na predhodna dva centra koja MFS-EMMAUS ima u Potočarima-Srebrenica i Zvorniku.

Dnevni centri za djecu u Potočarima i Zvorniku predstavljaju mjesto gdje se djeca mogu okupljati poslije nastave, učiti kroz igru i upoznavati nove prijatelje. Centri pružaju sadržajan boravak uz aktivnosti edukativno-zabavnog karaktera a ove godine upisano je 70-tero djece u Zvorniku i  55-tero u Potočarima.

DSC_0117 (Medium) DSC_0113 (Medium) modified

DSC_0123 (Medium) DSC_0102 (Medium)

DSC_0122 (Medium) DSC_0120 (Medium)