fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Počinje humanitarna akcija ‘BiH za narod Sirije’: Prikupljaju se isključivo domaći proizvodi

Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za sirijski narod pod nazivom “BiH za narod Sirije“ počinje sutra i trajat će do 30. septembra, a bit će prikupljana pomoć u vidu brašna, ulja, tjestenine, džemova i dječijih pelena, isključivo domaći proizvodi, jer jedino se domaći proizvodi mogu uvesti u Tursku kao humanitarna pomoć.

MFS – EMMAUS i Muftijstvo sarajevsko provest će akciju prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći namijenjene narodu Sirije. Partner ove humanitarne akcije je turska humanitarna organizacija IHH.

U akciju prikupljanja pomoći za peti konvoj, na području Muftijstva sarajevskog uključeno je svih 284 džemata u deset medžlisa, a koji se prostiru na području 19. općina. Pomoć će biti prikupljana u svim džamijama na području Muftijstva.

Muftija sarajevski Enes Ljevaković, pomoćnik muftije Abdulgafar Velić, koordinator akcije Rijad Delić, kao i predstavnici MFS EMMAUS-a i IHH Elmedin Škrebo i Osman Atlay danas su na konferenciji za medije ukazali na važnost ove humanitarne akcije.

S obzirom na to da je po muslimanskom kalendaru danas prvi dan Nove 1439. hidžretske godine, muftija sarajevski Enes Ljevaković pozvao je sve da se, prisjećanjem na hidžru koju  je učinio poslanik Muhammed, uključe u ovu humanitarnu akciju.

– Podsjećam vas da na granici Sirije i Turske deseci hiljada izbjeglica, prognanika iz Sirije, uglavnom starijih ljudi, žena i djece, žive pod šatorima čekajući mogućnost povratka svojim domovima – kazao je Ljevaković.

Koordinator akcije Rijad Delić je pojasnio da postoji nekoliko načina kako građani mogu učestvovati u ovoj akciji, jedan  je kupovina nekog od artikla u nekim poslovnim jedinicama doo ‘Binga’ (samo u Sarajevu), te odlaganje računa u posebnu kutiju na kojoj će biti naglašen naziv akcije “Bosna za narod Sirije“.

Pomoć u vidu  brašna, ulja, tjestenina, džemova i dječijih pelena (isključivo domaći proizvodi) bit će prikupljana u svim džamijama na području Muftiluka. Svoj doprinos akciji dat će i nekoliko hiljada aktivista ”Mreže mladih” Muftijstva sarajevskog.

S obzirom na to da građani BiH znaju kako je biti izbjeglica u svom gradu, svojoj državi, kako je otići iz svoje države, predstavnik turske humanitarne organizacije IHH Osman Atlay smatra da narod BiH najbolje razumije i najviše suosjeća s izbjeglicama, te najviše učestvuje u ovakvim akcijama.

Naveo je da je tokom sedam godina rata u Siriji, od 22 miliona građana Sirije, 15 miliona napustilo svoja ognjišta, te da je puno ljudskih žrtava. Uništena je i poljoprivreda, infrastruktura, putevi, domovi, bolnice, škole. Ljudi žive u šatorima.

“Današnja pres-konferencija je početak akcije na području Muftijstva sarajevskog koja će trajati u narednih 15-ak dana. Tu pomoć šaljemo za Siriju. Kao i u ranijim konvojima, pomoć će biti poslata do granice Turske i Sirije, u Reyhanli, u logistički centar turske organizacije IHH koja nam je partner na ovom, ali i na drugim projektima koje radimo u BiH. Podsjećamo da je MFS-EMMAUS do sada samostalno i u saradnji sa muftijstvima tuzlanskim, banjalučkim i zeničkim od decembra prošle godine pa do sada u četiri konvoja dostavio 936 tona (39 šlepera) pomoći narodu Sirije.” istakao je Elmedin Škrebo – pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a.

Prikupljanje pomoći traje od 22. do 30. septembra, ali nakon toga predstoje i procedure koje se trebaju obaviti prije slanja šlepera za Tursku.

Pored aktivnosti prikupljanja pomoći na MFS-EMMAUS-u je da sve donacije skladišti, sortira pribavi svu potrebnu dokumentaciju i na kraju dostavi pomoć do grada Reyhanli. U sve ovo su uključeni i troškovi prevoza  tako da su nam vrlo značajne i novčane donacije.

Pozivamo sve plemenite ljude, firme, institucije i organizacije da se uključe u ovu akciju i na taj način iskažu svoju podršku, pomoć i solidarnost sa prognanicima, narodom Sirije, koji prolazi kroz težak period.

 

 

Uplatu novčanih priloga možete izvršiti na žiro račune:

 

Intesa Sanpaolo Banka

1542001100085746

Devizni račun:

SWIFT: UPBKBA 22

IBAN: BA39 1542 0011 0008 5746

Uni Credit Banka

3383002250449586

Devizni račun:

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA39 3389104805723482

Svrha uplate: BiH za Siriju

Putem Paypal: donate@mfs-emmaus.ba
PayPal: donate@mfs-emmaus.ba

 


Pozivom na humanitarni broj 090 291 093 donirate 2 KM.

Zahvaljujemo se medijskim pokroviteljima ove akcije – Radio Bir, NTV Hayat i TVSA, ali i svim medjima koji pružaju podršku ovom velikom humanitarnom projektu.