fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Polazak humanitarnog konvoja iz Sarajeva za sirijski narod u subotu 14. oktobra 2017. godine

U proteklih dvadeset dana u svim džematima na području Muftiluka sarajevskog, kao i u većim tržnim centrima u Sarajevu, sakupljani su prehrambeni artikli za sirijski narod, koji je smješten u izbjegličkim kampovima na jugiostoku Turske. Ova akcija uključivala je četiri najpotrebnija prehrambena artikla: brašno, ulje, tjestenina, džemovi, kao i pelene.

Nakon završene akcije svi artikli su sortirani i pripremljeni za transport. Polazak konvoja od 15 šlepera predviđen je za subotu 14. oktobra u 11:00 iz kruga Energoinvesta na Stupu, Sarajevo.

Prema podacima humanitarnih organizacija na jugoistoku Turske, u neposrednoj blizini sirijske granice, nalazi se oko milion i po sirijskih izbjeglica, koji još uvijek čekaju mogućnost povratka svojim domovima. Samo u području pokrajine Hataj u jednom izbjegličkom kampu smješteno je oko 300 hiljada izbjeglica, koji i ovu zimu dočekuju u teškim uslovima.

Stoga je MFS-EMMAUS ovaj put u saradnji sa Muftijstvom sarajevskim kao i turskom Humanitarnom organizacijom IHH pokrenulo ovu humanitarnu akciju za sirijski narod pod nazivom „BiH za Siriju“. Ovo je peti po redu konvoj humanitarne pomoći koji je MFS-EMMAUS poslao prema narodu Sirije.

Ovim putem zahvaljujemo se džematlijama i svim dobrim ljudima koji su svojim doprinosima učestvovali u ovoj plemenitoj akciji.