fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Pomoć iz BiH stigla u Burkinu Faso

 

Zahvaljujući pomoći i prilozima građana BiH ali i velikom zalaganju uposlenika MFS-EMMAUS-a, djeca iz sela Guessna i Tangseighin u Burkini Faso mogu pohađati tekuću školsku godinu. Ovim činom usrećili smo 608 djece, koja pohađaju nastavu u jako lošim uslovima.

Podsjećamo MFS-EMMAUS je 27.oktobra 2016. godine ispratio humanitarni kontejner za pomoć stanovništvu u afričkoj zemlji Burkina Faso a nakon tri mjeseca dobili smo i povratne informacije da je pomoć stigla u prave ruke.

Pomoć se najvećim dijelom sastojala od 1000 paketića za djecu koje su pakovala i pripremala djeca sa područja općine Srebrenik u organizaciji MIZ Srebrenik,  školskog pribora i ruksaka, prehrambenih i higijenskih paketa, sanitarija i pločica za opremanje učionica, građevinskog materijala i poljoprivrednog alata. Jedan dio pomoći sastoji se i od odjeće i obuće koju su donirali građani u humanitarnim kontejnerima postavljenim u Tuzli, Srebreniku i Gračanici te dio odjeće koja je donacija od domaćeg tržnog lanca d.o.o. Bingo.

Osim toga, prikupljena su novčana sredstava za stipendiranje 608 djece za školsku 2016/2017. godinu u selima Guessna i Tangseighin.

Ova humanitarna akcija realizuje se već treću godinu a pokrenuta je 2014. pod nazivom „Testiraj svoju humanost – pomozi mi da i ja završim školu“. Inicijator je bila mreža partnerskih organizacija  BBF (Bosna- Burkina Faso – Francuska). Zahvaljujući ovoj saradnji troje naših uposlenika je posjetilo ovu zemlju koja slovi za jednu od najsiromašnijih na svijetu i imali su priliku uvjeriti se u katastrofalne uslove življenja tamošnjeg stanovništva nakon čega se javila velika želja ali i osjećaj moralne obaveze da im se pomogne.

U 2014. godini stipendirano je 209 djece, 2015. broj djece se povećao na 547 i poslat je humanitarni kontejner a prošle godine zajedničkim zalaganjem uz kontejner uspjeli smo prikupiti novčana sredstava koja su dovoljna za stipendiranje 608 djece što će uveliko olakšati tešku svakodnevnicu roditelja i djece za čije školovanje je potrebno samo 15 eura godišnje.

Iskreno se zahvaljujemo MIZ Srebrenik, grupi studenata iz studentskog doma “Plavi leptir” doo Sarajevo, koji su također učesvovali u prikupljanju novca za stipendije, građanima i svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovoj akciji.

Ovim putem najavljujemo da nam je plan istu akciju realizovati i u 2017. godini, te se nadamo da ćemo obezbijediti sredstva za daljnje školovanje još većeg broja ove dječice kojima je obrazovanje jedina nada za bolju budućnost.