fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

POTOČARI: Dom za majke Srebrenice se uskoro završava

  U Srebrenici nastaje starački dom za majke koje su u genocidu izgubile članove obitelji. Jer osim osobne tragedije ove žene muče i socijalni problemi.

 

Izgradnja Centra za starije osobe u Potočarima koji je rezultirao aktivnostima što se sprovode kroz projekt “Ljubav za majke Srebrenice” koji se implementira od 2016. godine i u kojem se pruža materijalna i socijalno- psihološka podrška majkama, ženama, koje su nakon rata ostale same bez svojih sinova i kćeri, koje žive u udaljenim i ruralnim dijelovima Srebrenice, napuštene bez igdje ikoga na koga bi se oslonile.

 

U sastavu Centra je i ambulanta s nekoliko suvremeno opremljenih ordinacija različitih namjena. Tu će stalno ordinirati liječnik opće prakse. Iako je ambulanta već odavno u funkciji, istina ne stalno, kako će biti kada Centar bude dovršen polovinom sljedeće godine, kako je planirano.

Ukupan kapacitet centra je 84 osobe. Majke Srebrenice koje to budu željele tu će imati potpuno besplatan smještaj i njegu. MFS-EMMAUS trenutno brine o 43 majke koje će odmah po završetku Centra imati mogućnost prelaska u neke od apartmana projektovanih tako da olakšaju njihove staračke dane i budu bliže Memorijalnom centru u Potočarima gdje su ukopana njihova djeca, muževi i ostala mnogobrojna familija. 

 

Ukupna vrijednost projekta je oko 4.000.000,00 KM. Centar zajednički grade MFS-EMMAS iz BiH i organizacija Proplan iz Nizozemske. „Vrijednost ovakvog kompleksa na ovom mjestu je velika ne samo za nas, nego i za cijelu zajednicu općine Srebrenica i šire.

Jako puno domaćih I inostranih organizacija, neformalnih grupa kao i pojedinaca ozbiljno je pristupilo što bržoj realizaciji projekta donirajući određena sredstva. Svaka donacija je ključna i od velikog značaja da se kompleks što prije stavi u funkciju.

 

Ugradite i Vi sebe u ovaj plemeniti projekat uplatom sredstava na žiro račun udruženja uz obaveznu napomenu svrhe Vaše uplate:

Donacija za izgradnju Centra za starija lica u Potočarima.

Uni Credit Banka
3383002250449586
Devizni račun:
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3389104805723482