fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Predavanje: “Asistivna tehnologija za kvalitetniji život osoba s invaliditetom”

U prostorijama Centra za djecu i mlade u srijedu 17. maja 2017. godine sa početkom u 11:00 sati,  Dr.sc. Miroslav Vrankić će održati predavanje i edukaciju na temu „Asistivna tehnologija za kvalitetniji život osoba s invaliditetom“.

Miroslav Vrankić je dobitnik nagrade Ponos Hrvatske 2017. godine, informatičar i profesor na riječkom Tehničkom fakultetu i nositelj je kolegija Asistivna tehnologija. Pored toga, osnivač je tvrtke E-Glas koja se bavi proizvodnjom asistivne tehnologije.

U ovom predavanju  Miroslav Vrankić će predstaviti:

– projekt Servus za upravljanje domom pomoću govora namijenjem osobama koji ne mogu koristiti svoje ruke. Uz pomoće Servusa, osoba postaje samostalnija i može pomoću govornih komandi      paliti i gasiti svjetla, upravljati televizorom, telefonom, klima uređajem, grijanjem, otključavati vrata, surfati internetom…

– različite uređaje za alternativni pristup računalu koji su namijenjeni osobama s otežanom motorikom ruku

– različita komunikacijska pomagala za osobe koje ne mogu govoriti ili koje otežano govore.

– asistivnu tehnologiju za djecu s teškoćama u razvoju, od prilagođenih igračaka do glazbenih instrumenata s alternativnim metodama pristupa.

– projekt komunikacije mislima za osobe s najtežim invaliditetom koji se razvija na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Radi se o inovativom komunikatoru koji obrađuje EEG signale pacijenta i omogućava izravno dobivanje odgovara na postavljena pitanja.