fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Preko 70 mladih volontera učestvovat će na 14. EMMAUS-Međunarodnom omladinskom radnom kampu u Srebrenici

 

MFS-EMMAUS već 14. godinu za redom, organizuje omladinske radne kampove u Srebrenici,  sa konstantnim ciljem promocije tolerancije, suživota i jednakosti za sve.

Svake godine, 10. Jula, kamp okuplja veliki broj mladih iz BiH, regiona i Europe, koji svojim društveno korisnim radom doprinose razvoju i unapređenju životnih uslova stanovništva na području opštine Srebrenica i okoline. Prvi kamp održan je 2006. godine sa idejom koja se zasnivala na tome da se okupe mladi iz cijelog svijeta – bez obzira na etničku, nacionalnu i religijsku pripadnost – na jednom mjestu gdje će zajedno raditi, družiti se i pomagati lokalnom stanovništvu kako bi razbili predrasude i barijere, te gradili bolju, zajedničku budućnost.

Ove godine očekujemo oko 70 volontera iz cijele BiH i nekoliko zemalja regiona i Europe (Holandija, Francuska, Italija, Španija, Turska, Srbija, Albanija, Belgija…) a pripreme za ovogodišnji kamp privodimo kraju. Radne aktivnosti koje će se realizovati tokom 14-og Međunarodnog omladinskog radnog kampa su: 

–              Čišćenje Memorijalnog centra Potočari nakon komemoracije 11.jula;

–              Početak izgradnje staračkog doma u Potočarima;

–              Rekonstrukcija i čišćenje eksterijera Evropskog centra za civilni servis u Potočarima;

–              Radovi na farmi Pale  – rekonstrukcija, čišćenje, farbanje;

–              Pružanje pomoći lokalnom stanovništvu u svakodnevnim aktivnostima i distribucija humanitarne pomoći;

–              Podjela obroka socijalno ugroženom stanovništvu – projekat “Jedan obrok dnevno“ ;

–              Pomoć korisnicama projekta “Ljubav i solidarnost za majke Srebrenice” u kućnim poslovima. 

 

 

 

Pored radnih aktivnosti u planu je realizacija različitih edukativnih, sportskih i zabavnih aktivnosti kao što su: Tematske radionice/Kako napraviti kratki film, zatim posjete Memorijalnom centru – Historijski časovi, kreativne i umjetničke radionice, internacionalno veče, karaoke; filmsko veče, tradicionalne igre, sportski turniri i slično. U okviru slobodnih aktivnosti predviđen je jednodnevni izlet u Sarajevo, kao i turistički obilazak prirodnih ljepota Srebrenice i okoline.

 

Kamp u Srebrenici predstavlja nezaboravno iskustvo za sve učesnike. To je jedinstvena prilika da se mladi iz cijelog svijeta upoznaju i povežu kroz edukativne i  radne aktivnosti i neformalna druženja, te zajedničkim snagama pomognu lokalnom stanovništvu u izgradnji bolje budućnosti. Mnogi ljudi o Srebrenici žele prikazati pozitivne i lijepe stvari ali zbog teške prošlosti takve redovno odu u drugi plan. MFS-EMMAUS uz nesebičnu podršku volontera, koji su ujedno i naša najveća snaga, sa idejom koja i dalje živi će opet poslati konkretne, pozitivne priče iz Srebrenice.