fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Prihvatni centar Duje posjetili studenti IV godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli

 

Sa ciljem sticanja praktičnih kompetencija, u periodu od 28.05.2016 – 31.05.2019. godine pod mentorstvom prof.dr. Edine Šarić i asistentice Lame Taletović, studenti Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli imali su priliku upoznati se sa radom Prihvatnog centra Duje, te proširiti dijapazon znanja iz programa rada sa populacijom osoba treće životne dobi. 

 

Iz predmeta Rehabilitacijski programi za osobe treće životne dobi a u skladu sa Nastavnim planom i programom Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, bilo je upriličeno izvođenje nastave studentima, kao i praktičan rad studenata sa korisnicima Centra. 

 

“Vrlo smo sretni što fakultet ima izuzetno dobro saradnju sa Prihvatnim centrom Duje. Zahvaljujući tome već 6. godinu zaredom studenti Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta imaju priliku da borave u gerontološkom centru i izvode praktičnu i teoretsku nastavu. Zaista je značajan spoj teorije i prakse. Radionice koje će se izvoditi uklopljene su u dinamiku života, rada i reda institucije te na takav način studenti direktno uče pristupe, osnove i sve ostale oblike pružanja pomoći osobama treće životne dobi. Osim toga što studenti uče od uposlenika i oni sami prenose svoj dio znanja koji su stekli tokom studiranja. Koristimo priliku da se studenti upoznaju sa dijagnostičkim procedurama i materijalima kako bi mogli adekvatno planirati edukacijsko rehabilitacijske usluge. Zahvaljujem se MFS-EMMAUS-u što nam pruža ovu priliku i što svake godine snosi sve troškove boravka studenata.” – izjavila je doc.dr. Edina Šarić.

 

“Ovo mi je prva posjeta Centru ovakvog tipa. Prije svega željela bih da se zahvalim MFS-EMMAUS-u što su nam omogućili da imamo ovakvo iskustvo koje će nam pomoći u našem daljem usavršavanju. Pozitivno sam iznenađena kapacitetima koji Emmaus raspolaže kao i svim korisnim projektima koje implementira. Tokom našeg boravka sproveli smo šest radionica, konkretno smo se bazirali na asistivnu komunikaciju izražavanja emocija, muzikoterapije, art terapije, a svaki dan smo započinjali sa tjelovježbom. Zajedno smo sa najmlađim korisnicima Centra oformili jednu botaničku baštu. Preporučila bih svim studentima da dođu i posjete ovaj Centar u kojem zaista mogu mnogo naučiti – kazala je studentica Gađun Selma. 

Studente je pratila Amila Rekić, studentica-demonstratorica na predmetu Rehabilitacijski programi za osobe treće životne dobi.