fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Proteklog vikenda u posjeti Bosni i Hercegovini boravili su članovi i volonteri Emmausa Italije

Deset volontera iz Erbe, Villafrance, Piadene i Firence zajedno sa teritorijalnim menadžerom, predsjednikom i sekretarom posjetili su MFS-EMMAUS-ove urede u Bosni i Hercegovini. Zajedno sa njima u posjeti je boravio i dugogodišnji prijatelj MFS-EMMAUS-a, Renzo Fior koji je bio pokretač i podrška mnogim projektima Emmausa u Bosni.

Ono što je svakako bitno istaći je to da je na inicijativu ovih grupa otvoren Dnevni centar za ljude u pokretu u Velikoj Kladuši te da su upravo oni pružili veliku podršku u funkcionisanju centra. S toga i razlog zašto su svoju posjetu Bosni započeli sa obilaskom ovog Dnevnom centra gdje su se izravno upoznali sa svim aktivnostima koje se tu sprovode.

Grupa je izrazila želju i da  posjeti naše druge urede po Bosni i Hercegovini kao i Ured u Srebrenici, obiđu Memorijalni centar Potočare i pogledaju dokumentarni film o ratnim dešavanjima koja su zadesile stanovnike Srebrenice i okolnih mjesta u ratu. Svoju posjetu Bosni i Hercegovini iskoristili su i da obiđu još jednu članicu Emmaus zajednice u Banjoj Luci pod nazivom „Nove generacije“ i upoznaju se sa njihovim radom.

Izuzetna nam je čast što su imali priliku prisustvovati memorijalnom turniru Franko Betoli u Potočarima koji se krajem sedmice, sada već tradicionalno održavao u čast našeg velikog prijatelja i humaniste Franka koji je svojim idejama zaslužan za pokretanje projekata u Potočarima.

Poseban je to entuzijazam i osjećaj privrženosti, empatije i dobronamjernosti koji srebrenim plaštom prekriva pleća ovih humanih ljudi. Godinama se bore i sa generacije na generaciju prenose empatiju o ljudima u potrebi koja se ne smije zapostaviti. Čine to širom Italije i dalje, to su ljudi koji nesebično pružaju pomoć, jednostavno se zavlače u sve pore društva i vrlo često su svojim aktivnostima prisutni za ljude u potrebi u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Hvala Vam na tome i uvijek se radujemo ponovnom susretu sa vama.

Dobro se boljim vraća!