fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva beskućnika u Oslu

Pobjedama protiv Južnoafričke Republike 11:4, Irske 5:2, Sjeverne Irske 10:3, Zimbabvea 9:4 i Švicarske 12:3, naša reprezentacija je izborila je plasman u četvrtfinale SP beskućika u Oslu bez i jednog poraza. Protivnik našim momcima u četvrfinalu će biti reprezentacija Čilea koja je kao drugoplasirana završila nastup u grupi D.

„Lijepo je biti ovdje Bosanac i Hercegovac, mnogi simpatišu naše momke kao pozitivne i vesele. Pratimo komentare na socijalnim mrežama, simpatično je to što mnogi naši ljudi prave paralelu našeg nastupa i nastupa A reprezentacije. Ali to su uistinu nemoguća poređenja, profesionalizam je jedno a ovaj projekat i naša reprezentacija sasvim nešto drugo. Nekoliko naših A reprezentativaca su snimali kratke video poruke podrške ovoj reprezentaciji u ranijim nastupima na Svjetskim prvenstvima, a Muhamed Bešić već drugi put plaća avio karte za odlaske na prvenstva, NSBiH pomaže opremom. Njihova podrška i njihove dobre igre su nama ovdje motiv. Žao nam je zbog poraza protiv Kipra, ali nije ni njima drago što su poraženi, večeras ih gledamo i bodrimo protiv Gibraltara“, izjavio je Elmedin Škrebo selektor Reprezentacije BiH na ovogodišnjem SP u malom nogometu za beskućnike u Norveškoj.

BiH ove godine na Svjetkom prvenstvu predstavljaju Nermin Salkanović, Vjeko Matuh, Mevludin Osmanović, Ademir Bajrić, Amir Zulić, Muhamed Golub, Kenan Žunić, Ado Mustafić, predvođeni selektorom Elmedinom Škrebom, asistentom Vedadom Kovačevićem i volonterom Harisom Okanovićem.

Igrači, zapravo učesnici u projektu, su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa našeg društva, među kojima su beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, kao i pripadnici manjina. Veći rezultat od takmičarskog, što je i krajnji cilj projekta, su pozitivna iskustva i doživljaji koji su igračima promijenili živote, i učinili da se osjećaju ponosnim kao reprezentativci i ambasadori svoje zemlje.

[smartslider3 slider=64]