fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Sa petim konvojem MFS-EMMAUS poslao 1280 tona pomoći sirijskim izbjeglicama

Jutros je ispred skladišta Energoinvesta na Stupu, Sarajevo krenuo MFS-EMMAUS-ov peti po redu konvoj “BiH za Siriju”.

U 15 šlepera sirijskim izbjeglicama poslato je oko 350 tona humanitarne pomoći u vidu brašna, ulja, tjestenina, džemova i dječijih pelena.

Ova humanitarna akcija realizovala se u saradnji sa Muftijstvom sarajevskim (14 šlepera) i Muftijstvom goraždanskim (1 šleper).

Dio pomoći osigurali su i džemat Donje Vukovije i Udruženje Podrinje iz Srebrenika.

Pomoć će biti dopremljena u logistički centar organizacije IHH u gradu Reyhanli odakle će se dalje distribuirati prema sirijskim izbjeglicama.

Na ispraćaju konvoja prisustvovao je Muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković, pomoćnik muftije Abdulgafar Velić, sekretar Muftijstva Rijad Delić, kao i predstavnici i glavni imami Medžlisa sa područja Muftijstva sarajevskog.

“Ovo je prilika da se zahvalimo svim našim dobročiniteljima, donatorima koji su nesebično podržali ovu akciju. Ovo je znak naše solidarnosti s narodnom Sirije koji zaista ovih godina proživljava teške trenutke, nešto slično što smo i mi ovdje proživljavali ’90-ih godina”, poručio je Ljevaković. 

“MFS-EMMAUS je dosad u saradnji sa muftijstvima tuzlanskim, zeničkim i banjalučkim poslalo 936 tona humanitarne pomoći, odnosno 38 šlepera i sa ovih 15 šlepera koji su krenuli danas došli smo na cifru od 1.280 tona humanitarne pomoći”.

Dolazak konvoja na tursko-sirijsku granicu očekuje se u srijedu ili četvrtak.

Zahvaljujemo se prije svega Muftijstvu sarajevskom i Muftijstvu goraždanskom koji su najvećim dijelom doprinijeli da i ova akcija bude uspješna.

Akciju su pomogli još i Udruženje Podrinje iz Srebrenika, Džemat Donje Vukovije iz Kalesije, nekoliko privrednih subjekata sa ovog područja. Zahvalnost upućujemo i aktivistima Mreže mladih Muftijstva sarajevskog koji su preko svojih ogranaka dali poseban pečat ovoj akciji.

Hvala i svim dobrim ljudima koji su svojim donacijama pomogli da prikupljena pomoć bude u ovolikom obimu,.

Proces sortiranja prikupljene pomoći i skladištenje iste tokom akcije vršili su uposlenici MFS-EMMAUS-a u magacinskom prostoru firme “TERMO APARATI” (stari Energoinvest) na Stupu a kojeg je ova firma za potrebe akcije ustupila besplatno na čemu smo im neizmjerno zahvalni.

[smartslider3 slider=67]