fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

SEDMO SVJETSKO PRVENSTVO U NIZU ZA MALONOGOMETNU REPREZENTACIJU BESKUĆNIKA BIH

 

Domaćin Svjetskog prvenstva je Mexico City od 12. do 19. novembra 2018.godine, a put reprezentacije BiH su najvećim dijelom pomogli već tradicionalno Muhamed Bešić reprezentativac BiH, gradonačelnik Doboja Obren Petrović i načelnik Gračanice Nusret Helić.

Projekat „Malonogometne reprezentacije beskućnika BiH“ je socijalni projekat koji koristi snagu sporta kao osnovno sredstvo za pozitivnu promjenu i doživljaje za ljude sa margine svakog društva u kome se on realizuje. 

MFS-EMMAUS kao nosioc ovog projekta u BiH jedan je od članica mreže Homeless World Cup-a koju čine partneri iz 74 zemlje svijeta. Igrači, zapravo učesnici u projektu, su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa društva, među kojima su beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, kao i pripadnici manjina. Veći rezultat od takmičarskog, što je i krajnji cilj projekta, su pozitivna iskustva i doživljaji koji su igračima promijenili živote i učinili da se osjećaju ponosnim kao reprezentativci i ambasadori svoje zemlje. Jedno od pravila prvenstva je da igrač može igrati samo na jednom prvenstvu, kako bi se i na taj način pomoglo da korist od ovog projekta osjeti i doživi što veći broj ljudi. Ove godine na prvenstvu učestvuje 48 zemalja u muškoj i 16 u ženskoj konkurenciji, a od zemalja iz susjedstva na prvenstvo putuje još Hrvatska reprezentacija.

Meksiko je bio domaćin prvenstva i 2012. godine kada je BiH reprezentacija imala svoj debitantski nastup sa kojeg se vratila sa osvojenim 6. mjestom.

„Kao i svake ranije godine put reprezentacije je bio neizvjestan, kako zbog nedostatka sredstava tako i zbog obaveze dobijanja viza prije puta u Mexico, a koje smo radili u Beogradu. To je razlog zašto put reprezentacije i aktivnosti u projektu MFS-EMMAUS nije glasnije najavljivao, a i sami igrači su bili u grču i eventualni neodlazak bi bio bolniji da do njega nije došlo. Radili smo marljivo sa našim igračima, paralelno vodeći borbu oko prikupljanja sredstava za put i rješavajući papirološke barijere. U tome smo uspjeli zahvaljujući podršci prije svih ambasadoru našeg udruženja Muhamedu Bešiću, zatim gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i načelniku Gračanice Nusretu Heliću. Osim njih projekat su podržali i Federalno ministarstvo kulture i sporta, opremom Nogometni savez BiH, a troškove puta u ambasadu Meksika u Beograd i dobijanja viza su finansirali mladi reprezentativci BiH Besim Šerbečić i Nardin Mulahusejnović.“  – Elmedin Škrebo, koordinator projekta i selektor reprezentacije BiH