“Socio-ekonomsko osnaživanje majki jetima”

MFS-EMMAUS pomaže jetimsku djecu i njihove majke te im nudi finansijsku potporu dugi niz godina. Tako je u cilju pružanja potpore procesu društveno – ekonomskog osnaživanja majki jetima, uz pomoć IHH organizacije iz Turske, pokrenuo projekat „Socio – ekonomsko osnaživanje majki jetima“ koji obuhvata niz aktivnosti koje će se realizovati u narednom periodu.
Ovim projektom je obuhvaćeno 40 samohranih majki iz cijelog područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.
Prva aktivnost je kurs šivenja u trajanju od dva mjeseca. Nakon osnovnog kursa majke bi trebale biti u mogućnosti da rade same, jer su naučile osnove koje su neophodne za rad.

DSC02283 DSC02377 (Medium)
Druga aktivnost je frizerski kurs za majke koji će također trajati dva mjeseca. Ovaj kurs će pohađati 10 majki. Nakon što završe kurs, korisnice će dobiti potrebnu opremu za početak njihovog individualnog rada. Oprema će uključivati mašine za šivanje i frizerski set.
Po završetku kursa majke će dobiti i potvrde, stoga će se također poboljšati mogućnosti za njihovo zapošljavanje.
Pored aktivnosti za majke sprovode se i razne zabavne i edukativne radionice za djecu jetime na kojima djeca imaju priliku da nauče nešto novo, druže se sa vršnjacima te na kvalitetan način provedu dio slobodnog vremena.
U cilju ekonomskog jačanja i afirmacije marginaliziranih skupina žena, ovim projektom će se smanjiti siromaštvo i unaprijediti kvalitet života jetimske djece i njihovih porodica.

DSC02627 (Medium) DSC02608 (Medium)

DSC02410 (Medium)