fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

„Solidarnost i ljubav za majke Srebrenice uz podršku mobilnog tima MFS-EMMAUS-a“

U sklopu projekta „Solidarnost i ljubav za majke Srebrenice uz podršku mobilnog tima MFS-EMMAUS-a“, zajedno sa predsjednikom organizacije Stichting Proplan gospodinom Willemom Pronk, bili smo na terenu kako bi se upoznali sa nekim od majki koje su obuhvaćene ovim projektom te kako bi uvidjeli stvarne probleme i brige sa kojima se susreću majke svakodnevno.

Prvo smo se upoznali sa teškim životom usamljene starice Feride Jusić, koja živi u selu Bajramovići. Mala kućica na osami, uredno dvorište i Ferida koja nas je na vratima dočekala raširenih ruku i sa osmijehom.

Već danima na njena vrata niko drugi nije pokucao osim našeg tima koji joj kako kaže predstavlja jedinu utjehu i pomoć u ovom samačkom životu. Pored svega Ferida se bori i samoću potiskuje posvećujući se vrtlarstvu. Drva za zimu cijepa i iznosi sama na svojim malim leđima iz obližnje šume do koje se može doći niz veoma strmu obalu. Čak i jak i sposoban čovjek bi se zapitao kako da ta drva uznese do kuće, a majka Ferida mora, nema joj ko drugi, a zima kuca na vrata.

“Prije rata sam imala dvije kuće a sada živim u ovoj maloj kući bez izolacije koju sam dobila kao donaciju, pa mi je zimi veoma hladno. Teško je, komšija nemam, nemam nikoga da se zamolim za pomoć. A sada hvala Bogu vi ste tu, imam kome da se radujem.” – rekla nam je Ferida.

dscn7848-medium dscn7843-medium

dscn7847-medium dscn7864-medium

dscn7861-medium dscn7841-medium

 

Druga majka koju smo obišli je Sadija Mujić koja živi u mjestu Žanjevo, 30 kilometara udaljeno od Srebrenice. U ratu je izgubila dva sina i muža a treći sin je preživio. Nakon tog velikog gubitka nana Sadija je izgubila i vid. Išla je u dvije različite klinike i za operaciju joj je potrebno oko 3.500 eura.

„Izgubila sam svaku nadu da ću ikada više vidjet bar ovog jednog sina koji mi je ostao živ“ – rekla nam je u suzama.

Kaže da joj do sada nikada niko nije pomogao, samo povremeno neko od komšija, a komšija je malo oko nje, svega je nekoliko kuća u tom mjestu. Od primanja imaju par stotina maraka invalidnine, od čega većina ode na lijekove. Njen sin koji je preživio marš smrti u Srebrenici je nezaposlen, uglavnom se bavi poljoprivredom i nekako zarađuje kako bi on i majka preživjeli. Najviše bi volio da ima frezu, to bi mu mnogo pomoglo da zaradi koju dnevnicu više.

Organizacija Pomozi.ba iz Sarajeva je već pokrenula akciju prikupljanja sredstava za operaciju očiju majke Sadije a MFS-EMMAUS će se naravno pridružiti ovoj akciji.

dscn7879-medium dscn7882-medium

 

Priče Feride i Sadije su mali dio svega onogo što su proživjele i još uvijek proživljavaju mnoge majke u Srebrenici koje su izgubile svoje najmilije. Usamljene, bez ikakve pomoći, sa sjećanjima na sretne dane ipak ne gube vjeru i bore se kroz život. Kroz ovaj projekat mi ćemo se potruditi da se osjećaju manje usamljeno dajući im na znanje da imaju nekoga na koga se mogu osloniti.

Projekat je vođen idejom pomoći i osnaživanja starije populacije kroz različite sisteme pomoći i podrške poput pružanja zdravstvene njege i pomoći u kućanskim poslovima.  Ima za cilj doprinos procesu izgradnje mira i suživota na području sjevero-istočne Bosne. Projektom su za sada obuhvaćene 33 majke treće životne dobi sa područja Srebrenice koje su socijalno, zdravstveno i materijalno ugrožene i kojima je potrebna podrška u smislu društvenih aktivnosti, psiholoških savjetovanja kao i svakodnevnih razgovora. Aktivnosti će se sprovoditi sa starijim osobama kroz grupni i individualni rad.