SOS linija za prijavu neprimjerenog sadržaja

Najvažniji segment web stranice www.sigurnodijete.ba jeste aktiviranje SOS linije za prijavu neprimjerenog sadržaja i svih oblika zloupotrebe djece putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija. U samo nekoliko jednostavnih koraka za djecu, roditelje kao i sve ostale korisnike web stranice moguće je prijaviti slučajeve zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija i druge neprimjerene sadržaje.

Od 2016. godine aktivna je i Facebook stranica Sigurnodijete, kao i Twitter nalog, u cilju informiranja javnosti i djelovanja na suzbijanju ovog problema.

Posredstvom pomenute SOS linije, MFS-EMMAUS je do juna 2019. godine primio preko 930 prijava, od kojih se 120 odnosi na slučajeve seksualnog zlostavljanja djece posredstvom IKT. Ostale prijave su se odnosile na krađu identiteta, slika, ličnih podataka, te aktivnosti cyberbullyinga (online zlostavljanje djece), groominga (lažna komunikacija sa djetetom od strane odrasle osobe i postepena priprema djeteta za zlostavljanje), sextinga (razmjena obnaženih fotografija i neprikladnih poruka), i sličnih radnji.