fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Stanovanje uz podršku, pravo na život u zajednici

Pravo na život u zajednici jedno je od temeljnih ljudskih prava.

Kako bi se osobama sa invaliditetom pružila mogućnost uživanja prava na dostojanstven život u zajednici, Udruženje „HO MFS-Emmaus“ uz podršku Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku od septembra 2017. provodi nastavak projekta organizovanog stanovanja u zajednici u cilju aktivnijeg uključivanja korisnika u sadržaje zajednice što doprinosi podizanju razine kvaliteta života.

———————————- 

         —————————————– —-Stanovanje uz podršku: Dvodnevni trening Zlaća, Banovići

Jedna od nedavno realizovanih aktivnosti pomenutog projekta jeste dvodnevni trening za korisnike koji je imao za cilj osiguranje uslova primjene stečenih vještina u socijalnom okruženju koje nije poznato. Trening je realizovala Prof.dr.Edina Šarić, stručni saradnik Udruženja uz podršku osoblja MFS-Emmaus-a i studenata Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta sa odsjeka Poremećaji u ponašanju.

———————————-  

——————————-Upoznavanje sa programom i ciljevima treninga Posjeta bivšem korisniku Vahidu Žuniću koji sada živi samostalno  

Opšti cilj treninga je da učesnici, uz nadzor volontera i osoblja  za podršku korisnicima projekta, ovladaju samostalnim obavljanjem svakodnevnih  životnih vještina i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, kao i odmorom i rekreacijom radi posticanja neovisnog življenja, socijalnog uključivanja i podizanje razine kvalitete života.

 „Boravak u hotelu je bio pun pogodak za odmor i relaksaciju uz društvo mojih ukućana s kojim boravim već dvije godine pod istim krovom. Svidjela su mi se predavanja koja smo prošli i nadam se skorom susretu, obuci i razgovoru sa Prof. Edinom.“  Ismar Smajlović

„Bilo je prijatno, svi su bili ljubazni kao sa svojim najbližim. Najviše me oduševilo što se profesorica prisjetila da sam poželio voziti bicikl, te mi to i priredila. Uživao sam također i u zabavi na kojoj smo predstavili Inkluzivni hor. Osoblje hotela je bilo vrlo ljubazno kao i ekipa koja je bila sa nama. Sve je bilo predivno i duboko sam zahvalan.“  Bećirović Jasim

MFS-Emmaus je u avgustu 2015. započeo sa realizacijom projekta za Stanovanje uz podršku u zajednici, te je od tada u program uključeno 15 korisnika Prihvatnog centra „Duje“.

Cilj projekta je da se kroz pružanje podrške utiče na razvijanje samostalnosti, odgovornosti, sistema vrijednosti, kvalitetnih odnosa u grupi, razvijanje brige o sebi, konstruktivno organizovanje slobodnog vremena, samopomoći, samozagovaranja, osnaživanja, do promicanja ideje aktivnog uključivanja u život lokalne zajednice i život sličan životu sugrađana.                               

Korisnicima ovaj projekat omogućava izlazak u zajednicu i život kakvim teže već duži niz godina.

 

——————————————————-Izleti

—————————————–Svakodnevne aktivnosti