fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Svakodnevno podijelimo 300 iftara migrantima u Velikoj Kladuši

 

MFS-EMMAUS nastavlja sa podjelom 300 iftara migrantima u Velikoj Kladuši. Finansijsku podršku za sinošnje iftare pružila je organizacija Sharjah Charity Association iz UAE.

Svaki dan veliki broj njih pristiže, ali u grupama i odlaze prema granici i okolnim šumama u pokušaju da pređu granicu. Mali broj njih uspije u tome. Na novoj lokaciji u naselju Trnovi došao je veliki broj porodica sa malom djecom, među njima ima i nekoliko beba mlađih od godinu dana. Potrudili smo se da im obezbijedimo mlijeko i nešto dječije hrane. Spavaju u malim šatorima ali im kiša i vjetar predstavljaju veliki problem jer ruše ionako nestabilne šatore.
Veliki broj njih dolazi bolesnih, tj. prehlađenih sa bolovima u leđima, stomaku, sa glavoboljama, ranjenim nogama, te upalama grla. Zahvaljujući volonterima koji nam se svakodnevno pridružuju i pružaju pomoć obezbijedili smo neke osnovne lijekove.

Pored ove lokacije još uvijek veliki broj njih spava na ulici, napuštenim kućama a oko 60-ak njih spava u napuštenom avioklubu.

 

 


Nemoguće je ovakvim ljudima stvoriti stanje gore nego što su ostavili kod svojih kuća. Samo uzmimo u obzir koji osjećaj okupira ljudski um kada bude spreman napustiti vlastiti dom. Krenuti glavom bez obzira noseći sa sobom samo sjećanja jer imanja, kuće i živina nije mogla stati u pocijepane rusake niti su iznemogla leđa sposobna nositi ništa više od djeteta i par kriški hljeba.
Put je dalek a očekivanja velika. Većina njih nisu ni sanjali da će im život nametnuti kušnje koje trenutno proživljavaju. Povratka nema kako smo uspjeli zaključiti iz njihovih priča. Ostat će tako rasuti po svijetu, rasuti od svojih porodica, izgubit će većina zdravlje, svi su ionako izgubili dom, neki i život ali vjeruju da neće izgubiti nadu u bolje sutra.

Lokalno stanovništvo Velike Kladuše prima porodice sa malom djecom i trudnice.
Pored njih mi smo jedina organizacija na terenu koja im svakodnevno pruža pomoć. Raduje nas što nam se svaki dan pridružuju mladi ljudi koji žele pomoći a tu su i žene iz Asocijacije “FATMA”.

Zahvaljujemo im se svima na nesebičnoj pomoći a vas dragi građani molimo da nam se pridružite i svojim donacijama pomognete da obezbijedimo ovim ljudima bar osnovne namirnice i lijekove.
Cijena jednog iftara iznosi 5 KM.

Uplate možete izvršiti na transakcijske račune:

Intesa Sanpaolo Banka
1542001100085746
Devizni račun:
SWIFT: UPBKBA 22
IBAN: BA39 1542 0011 0008 5746
Uni Credit Banka
3383002250449586
Devizni račun:
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3389104805723482

Donacije u vidu prehrambenih i higijenskih artikala, možete dostaviti na adresu našeg Udruženja:

Duje bb, Klokotnica, 74 2017 Doboj Istok
Za više informacija možete pozvati broj: 035 726 690
PayPal: donate@mfs-emmaus.ba