fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Sve je spremno za 12. EMMAUS – Međunarodni omladinski radni kamp u Srebrenici

Još nekoliko dana dijeli nas od početka dvanaestog EMMAUS – Međunarodnog omladinskog radnog kampa u Potočarima, Srebrenica koji će se održati od 10. do 24. jula. Aplikacije za prijave na kamp su zatvorene a prijavilo se oko stotinu volontera iz Holandije, Francuske, Turske, Belgije, Pakistana, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Španije, Albanije i cijele Bosne i Hercegovine.

Tokom trajanja kampa volonteri će svoj doprinos dati realizaciji različitih radnih aktivnosti. Planirane su aktivnosti rekonstrukcije i uređenja kuće, kao i priključenje na vodovodnu mrežu za dvije starije žene u stanju socijalne potrebe; rekontrukcija kuće za socijalno ugrožene porodice iz Srebrenice; čišćenje i uređenje Starog grada Srebrenica; čišćenje i uređenje stećaka i historijskih spomenika od značaja za Srebrenicu; pružanje pomoći lokalnom stanovništvu u svakodnevnim aktivnostima (košenje trave, branje voća i povrća, cijepanje i slaganje drva za zimu i sl.); radovi na farmi; uređenje Evropskog centra za civilni servis i slične aktivnosti. Takođe, jedna od značajnijih aktivnosti koju volonteri već tradicionalno realizuju je i čišćenje  Memorijalnog centra nakon komemoracije 11. jula.

Pored radnih aktivnosti koje su osmišljene isključivo sa ciljem pomoći socijalno ugroženom stanovništvu sa područja opštine Srebrenice, kao i šireg područja, volonteri će učestvovati u realizaciji različitih edukativnih i kreativnih radionica, sportskih aktivnosti, izleta i druženja. 

 –

„Pripreme za ovogodišnji kamp privodimo kraju. Zaintersovanost mladih za učešće na našem kampu raste iz godine u godinu i jako smo zadovoljni odzivom volontera iz naše države i šire. Kamp u Srebrenici predstavlja nezaboravno iskustvo za sve učesnike. To je jedinstvena prilika da se mladi iz cijelog svijeta upoznaju i povežu kroz radne aktivnosti i neformalna druženja, da zajedničkim snagama pomognu lokalnom stanovništvu u izgradnji bolje budućnosti.“ – kazala je Mirela Ahmetbegović, rukovodilac Ureda za mlade MFS-EMMAUS-a.

Kako je bilo na kampu prošle godine možete pogledati na: