fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Svečano otvaranje novoizgrađenih bungalova u sklopu Centra za djecu i mlade

Danas je u poslijepodnevnim satima u kompleksu MFS-EMMAUS-ovog Centra za djecu i mlade u Klokotnici, upriličeno svečano otvaranje 3 zasebne stambene jedinice koje će biti od velikog značaja kako korisnicima usluga MFS-EMMAUS-ai tako i za širu zajednicu.

Uzimajući u obzir zahtjeve nadležnih institucija u oblasti socijalne i dječije zaštite te standarde EU koji se tiču prava djece i mladih, a iz kojih je proizašla potreba i obaveza MFS-EMMAUS-u za izmiještanje djece iz postojećih objekata u okviru Prihvatnog centra Duje u zasebne prostorne kapacitete, MFS-EMMAUS je u nastojanju za unapređenjem položaja ove djece odlučio da započne izgradnju kompleksa Centar za djecu i mlade kako bi adekvatno zbrinuo ovu djecu i spriječio mogućnost da neko od njih završi na ulici.
Glavni cilj je pomoći djeci da prođu kroz procese resocijalizacije i na kraju reintegracije u lokalnu zajednicu.
Izgradnja ovog kompleksa se sastoji iz tri faze: izgradnja Centra za djecu i mlade, izgradnja kuće te izgradnja bungalova.
Zahvaljujući holandskoj organizaciji Stichting Proplan, koja je većinski donator, izgrađen je prvi objekat Centar za djecu i mlade koji je zvanično otvoren u septembru 2015. godine.
Drugi dio kompleksa obuhvata izgradnju kuće za smještaj 10 korisnika, kao i izgradnju 5 zasebnih stambenih jedinica (bungalova) za smještaj 20 korisnika.

Do sada je zahvaljujući donatorima MFS-EMMAUS uspio privesti kraju i izgradnju 3 stambene jedinice u sklopu ovog kompleksa.
Izgradnju bungalova finansijski su podržali TDBB – Unija općina turskog svijeta i općina Tavšanli iz Turske čiji su predstavnici bili prisutni na otvorenju.

Direktor MFS-EMMAUS-a Hamzalija Okanović, načelnik općine Doboj Istok Kemal Bratić, član Upravnog odbora TDBB-a Semir Efendić i načelnik općine Tavšanli Mustafa Guler su presijecanjem vrpce zvanično otvorili novoizgrađene objekte koji predstvljaju put ka osamostaljenju korisnika Centra za djecu i mlade gdje će oni kroz stručnu podršku razvijati svoju samostalnost, odgovornost, sisteme vrijednosti do aktivnog uključivanja u život lokalne zajednice.