fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Treći dan u Bangladešu: MFS-EMMAUS nastavlja pomoć narodu Rohingya u izbjegličkim kampovima

Uposlenici MFS-EMMAUS-a Mohammad Yaser Sabbagh i Elmedin Škrebo nastavljaju pružati pomoć djeci u Balukhali, tačnije u njegovom kvartu Gundum 3B. Naime jučer su posjetili još jednu školu  koja  broji 120 djece. Za svu djecu zajedno sa partnerima iz IHH organizacije, podijelili su školski pribor i odjeću (dječacima komplet trenerke, a djevojčicama komplet njihovih tradicionalnih suknji i košulja).

 

Nakon druženja sa djecom obišli su manju ambulantu u ovom mjestu, u kojoj se najčesće liječe žene i djeca. Ambulantu takođe pomaže IHH sa svojim partnerima. 

Zbog popodnevnog leta kući imali su malo vremena na raspolaganju, ali ipak su posjetili i jednu za nijansu ljepšu stranu brige o Rohingyama, prije svih njihovim samohranim majkama i djeci. Za njih je IHH ‘izgradila’ jedno veliko naselje koje je nazvano IHH Selo 1, u kome je svoje utočiste našlo 50 majki sa svojom djecom. Svaka od njih je dobila ‘krov’ nad glavom, izgrađen od bambusova drveta i cerada. Istina nešto kvalitetnija kućica, odnosno stabilnija u odnosu na većinu drugih u kampu Balukhali. Skoro svaka je različite kvadrature ovisno o broju djece, ali i dijela zemljišta na kome se gradi. Najmanja je 10 kvadrata a veće između 20 i 25 kvadrata, sa jednom prostorijom koja je sve u jednom, od spavaonice, kuhinje, dječije sobe, sve, samo ne i kupatilo i toalet.

U naselju su na svakih nekoliko porodica od lima izgrađene kabine za kupanje i posebno zajednički toaleti, kako bi se unekoliko pomoglo u smanjenju prisustva otpadnih voda i kanalizacije između ‘kuća’. Iz istog razloga cijelo ovo naselje je i građeno na brijegu.

 

Unutar naselja su jos i dvije veće zajedničke prostorije u kojima se povremeno vrše ljekaraki pregledi, svakodnevno opismenjavaju i uče djeca i slično.

– –

Raduje informacija da je u planu izgradnja jos deset ovakvih sela, čime bi se pomoglo još stotinama majki i djece. Prema podacima domaće Vlade u Bangladesu je s namjerom da pomaže Rohingyama došlo 300 međunarodnih nevladinih i vladinih organizacija, od čega je 10% njih iz Turske. Rad tih organizacija i njihovim partnera od strane domaćih institucija, organizacija i volontera ocijenjen je kao najkonkretniji i najkorisniji za narod Rohingya.

Tom informacijom smo obradovani i mi, jer dali smo svoj mali i skromni doprinos u tom radu, na čemu možemo biti zahvalni Bogu i dobrim ljudima koji su se odazvali našem pozivu.

Naravno, to nam treba biti i motiv da uradimo još i više, jer smo uistinu u boljoj situaciji u odnosu na njih. Tim više ukoliko smo kao podsjetnik zaboravili zlu sudbinu koju je ne tako davno doživio naš narod “ – kazao je pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a Elmedin Škrebo.

 

Uzmimo kao pouku sudbinu naroda Rohingya, ali i jos više kao iskušenje da prema svojim mogućnostima pomognemo onome koji najviše pati i treba našu pomoć.

Dobro se boljim vraća!