fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Treći konvoj pomoći «BiH za Siriju» stigao na tursko – sirijsku granicu

MFS-EMMAUS-ov treći konvoj humanitarne pomoći „BiH za Siriju“ od 16 šlepera, danas je stigao ispred logističkog centra turske organizacije IHH.

Donacija se sastoji od 340 t brašna,  22.000 litara ulja i  8 paleta dječijih pelena.

Nekoliko uposlenika MFS – EMMAUS-a, direktor Hamzalija Okanović, zatim Nisvet Mujanović šef kabineta Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, predstavnici “Fondacije Muharem Berbić”, te koordinatori za društvene brige Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Gradačac i Srebrenik već nekoliko dana borave na tursko-sirijskoj granici u gradu Reyhanlı.

“Ovo je bila prilika da svojim očima vidimo tugu i žalost ljudi iz Sirije, što nas motivira da ponovo učestvujemo u ovoj humanitarnoj akciji. Želim se zahvaliti svima koji su na bilo koji način uzeli učešće u ovom projektu”, izjavio je Nisvet Mujanović šef kabineta Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

Delegacija je posjetila pekare u kojima se pripremaju lepine za izbjeglice u kampovima, bolnicu sa ranjenicima, izbjegličko šatorsko naselje, domove za jetime, a u narednim danima će pomagati u istovaru pristigle humanitarne pomoći.

[smartslider3 slider=42]

“Potreseni smo činjenicom da u gradu Rayhanlı koji inače ima  90 hiljada stanovnika, ima 120 hiljada sirijskih izbjeglica, a među njima je jako veliki broj djece koja nemaju oba roditelja. Žive u jako lošim uslovima u šatorima, bez struje i vode, adekvatne obuće i odjeće. U njihovim očima možete pročitati tužnu priču i traumu koju su doživjeli u strahu pod granatama koje još uvijek padaju i uništavaju njihovu domovinu. Ova pomoć i riječi utjehe koje ćemo im pružiti neće izbrisati sav bol koji se krije u njihovoj duši ali će bar izmamiti osmijeh na njihovim malim licima”, kazao je direktor Okanović.

Ovom prilikom zahvaljujemo se Muftijstvu tuzlanskom, Vladi TK i Ministarstvu izbjeglih i raseljenih lica FBiH, koji su najvećim dijelom podržali ovaj konvoj pomoći. Treći po redu konvoj pomoći MFS-EMMAUS-a sa 16 šlepera brašna krenuo je 30. marta, a organiziran je nakon velikog odziva i solidarnosti građana BiH sa narodom Sirije.

MFS – EMMAUS se zahvaljuje svima koji su dali donacije i omogućili da i ovaj do sada najveći konvoj pomoći krene put Sirije.

Akcija za pomoć Sirijskom narodu trajat će tokom cijele 2017. godine tako da svi oni koji žele a do sada još nisu dali svoje priloge mogu to učiniti.

Dobro se boljim vraća!