fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

U NOVU ŠKOLSKU GODINU SA 64 ŠKOLARCA

Internatski smještaj za djecu u Potočarima, Srebrenica kao jedan od značajnijih projekata za povratničku populaciju sve više uzima maha u realizaciji i popunjavanju svojih kapaciteta. Od ove školske godine Usluge u Internatskom smještaju koristit će 64 djece, pretežno iz ruralnih predjela kojima je udaljen i otežan dolazak do škole. Rast prijema novih učenika je evidentan svake godine kao pokazatelj kvalitetnog pristupa i rada sa djecom.

 

Cilj usluge je da se pruži cjelosedmični boravak za tu djecu, a njihove aktivnosti su organizovane po principu organizovanja vremena u bilo kom školskom internatu uz namjere da im se pruže i omoguće uslovi za sretno odrastanje.

Pored vremena koji provode učeći i radeći zadaću uz nadzor stručnog osoblja pedagoga, psihologa, socijalnih radnika, defektologa, njima se nastoji pružiti znanje o životu, o prirodi i nauci. Prepoznajemo njihove afinitete i nastojimo ih kroz stručan rad i dalje razvijati i usmjeravati. Obezbijeđena su im tri obroka, materijalno-tehnički uslovi koji su neophodni za rast i razvoj mladog djeteta u jednu zdravu samostalnu jedinku. Pored raznih aktivnosti koji im nudi centar (kreativnih , edukativnih radionica, sportskih aktivnosti, muziko-terapije, kurs engleskog jezika, informatike) stručni tim svakodnevno radi sa njima, akcenat je stavljen na izradu domaćih zadataka i pomoći pri učenju. U našem centru nastojimo podjednako odgojno-obrazovno djelovati, te maksimalno socijalizirati djecu.

Uvijek se vraćamo na činjenice da je poslijeratni ambijent  kreirao specifične uslove školovanja za djecu povratnike iz Srebrenice. Nakon završenog školovanja do 5-tog razreda djeca neuslovnim prijevozom iz rubnih i ruralnih područja u kojima žive, a koja su udaljena između 30-40 km, moraju putovati do centralne škole u Srebrenici. Na samom putovanju do škole i nazad izgube i do 4h što jako loše utiče na njihov kvalitet obrazovanja.

Kao jedini pronađeni odgovor na nastalu situaciju ponuđen je kroz naš Internatski smještaj a dokaz za to je kontinuirani rast novih školaraca koji ga pohađaju.

Sva djeca zaslužuju pravo na obrazovanje i uslove za sretno odrastanje!
Sa 90 € mjesečno i vi možete pomoći pri školovanju jednog djeteta.

Uplate novca možete izvršiti na navedene račune:

Intesa Sanpaolo Banka
1542001100085746
Devizni račun:
SWIFT: UPBKBA 22
IBAN: BA39 1542 0011 0008 5746

Uni Credit Banka
3383002250449586
Devizni račun:
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3389104805723482

PayPal: donate@mfs-emmaus.ba

PayPal: donate@mfs-emmaus.ba