fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

USLUGE U ZAJEDNICI ZA OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Koliko smo puta bili u situaciji da nas nekom simpatičnom pričom privuku naše drage nane i tako od srca i samoće kojom su okovane pokušaju pridobiti trenutak naše pažnje. Ponekad vješto se izmaknemo jer vječito negdje žurimo, kažemo kako ćemo drugi puta o tome razgovarati kako ih ne bi povrijedili ali one to osjete i ostaju nedorečene na pragovima svojih oronulih domova.
Drugoga prijatelja do bijelih duvara nemaju a trenutak naše pažnje im toliko znači da bih imali o čemu pričati satima kao pred učiteljicom u školi ne dajući ti ni trenutak da ih prekineš ili ometeš u slapovima riječi koje same nadolaze niodkud kao ispisane na hartiju ispred njih. Zamislite kakvu radost tek osjete kada ih pažljivo saslušamo, upitamo za zdravlje, počistimo i brinemo o njihovoj higijeni, životnom okruženju pa ih na kraju pitamo da li su za kahvu da im skuhamo dok smo još tu.
Eh, nekima će to izgledati suludo i neznačajno ali to su oni sa početka priče koji žure.
Zaista je teško opisati osjećaj kako se u domove ovih starih i iznemoglih osoba na trenutak vrati svjetlost bez da im imalo druge podrške pružimo, lijepa riječ i razumijevanje nema cijenu. Oni su sami, zaboravljeni, bolesni, bez bližih srodnika ili komšija kome mogu otvoriti dušu, srce i iskreno popričati, nekada i pustiti koju suzu niz obraze ali tek toliko da se tuga oklizne o podnice pa dalje kroz svoje muke.
Projekat MFS-EMMAUS-a „Usluge u zajednici za osobe treće životne dobi“ upravo ima za cilj da ovim osobama pruži posebnu pažnju i brigu i da otvorenim oblikom zaštite i u skladu sa osnovnim životnim potrebama omogući zdravstvenu njegu teže pokretnih, nepokretnih, teško bolesnih i osoba sa invaliditetom, kod kojih je moguće pružiti medicinsku njegu i pomoć u njihovoj kući.
Program kućne njege i pomoći se sastoji iz personalne asistencije, medicinsko-tehničkih radnji, kao i drugih uslužnih djelatnosti.
Pored navedene podrške, prilikom svake posjete korisnicima je obezbijeđen topli obrok a ne nedostaje ni podrška u materijalnom smislu, kao što su kupovina ogrjeva za zimu, namještaja, bijele tehnike, podjela prehrambenih paketa te drugih stvari neophodnih za život.