fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

USLUGE U ZAJEDNICI ZA OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Samoća je najgora kazna koja čovjeka može pritegnuti u starosti. Neko bi dao i najveća bogatstva da starost dočeka sa nekim u društvu, za razgovor, za druženje i uzajamno pomaganje. Vrlo malo ili skoro nikako ne razmišljamo o tim poznim godinama i da li će nas surova istina o samoći i same zateći nespremne. Kada se jednom desi, teško se oduprijeti, izbalansirati i prepustiti se u krajnjem slučaju takvom načinu života a više smo nego prinuđeni. Živjeti moramo ali patiti se ne bi trebali. MFS-EMMAUS je zbog sve većeg broja starih i iznemoglih ljudi koji žive sami pokrenuo projekat „Usluge u zajednici za osobe treće životne dobi“. Pionirski projekat je vrlo brzo zaživio veliku pažnju među stanovništvom i pružena nam je ruka podrške u svakom pogledu. Projekat koji obećava jedan svrsishodan i sistematičan odgovor kako pomoći ljudima u ovakvim situacijama.
Projekat ima za cilj da otvorenim oblikom zaštite i u skladu sa osnovnim životnim potrebama omogući zdravstvenu njegu teže pokretnih, nepokretnih, teško bolesnih i osoba sa invaliditetom, kod kojih je moguće pružiti medicinsku njegu i pomoć u njihovoj kući.
Program kućne njege i pomoći se sastoji iz personalne asistencije, medicinsko-tehničkih radnji, kao i drugih uslužnih djelatnosti. Pored navedene podrške, prilikom svake posjete korisnicima je obezbijeđen topli obrok a ne nedostaje ni podrška u materijalnom smislu, kao što su kupovina ogrjeva za zimu, namještaja, bijele tehnike, podjela prehrambenih paketa te drugih stvari neophodnih za život.