Volonteri MFS –EMMAUS-a posjetili Emmaus zajednice u Nizozemskoj

U periodu od 4. – 18. decembra 2016. godine grupa volontera MFS –EMMAUS-a provela je u posjeti Emmaus zajednicama u Nizozemskoj. Volonteri su bili smješteni u 2 zajednice Haarzuilens i Langeweg. Osim u ove dvije zajednice radne aktivnosti su se odvijale i u zajednicama Overvecht, Parkwijk i Lombok.

Ciljevi ove posjete su:

–           Razmjena iskustava sa drugim Emmaus zajednicama,

–           Bolje razumljevanje Emmaus pokreta i načina njegovog funkcionisanja u drugim zemljama,

–           Internacionalizacija aktivnosti volontera MFS – Emmausa i

–           Otvaranje vrata novoj saradnji i razmjeni među zajednicama.

Pored radnih aktivnosti volonteri su imali i slobodne dane koje su iskoristili za obilazak gradova po cijeloj Nizozemskoj.

“Kroz ovakve aktivnosti volonteri stiču nova i totalno dugačija iskustva, osamostaljuju se i pripremaju se za budućnost. Meni je drago što Emmaus igra veliku ulogu u njihovom procesu odrastanja jer mi se trudimo da kroz volontiranje promovišemo samo pozitivne ideje i načine razmišljanja. Sigurna sam da ih je ova posjeta podstakla da razmisle malo “izvan okvira” i da su shvatili da biti drugačiji je sasvim noramalna stvar”- izjavila je Sabiha Mujkić iz MFS-EMMAUS-ovog Ureda za mlade.

15590702_10207967762291415_6858955605972623137_o

15540886_10207967759011333_8409350939126165337_o 15541435_10207967750011108_6000338680610035458_n