fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Zahvaljujući učesnicima 12. EMMAUS kampa 76-togodišnja Numa će konačno imati vodu u kući

Jedna od radnih aktivnosti na 12. EMMAUS – Međunarodnom omladinskom radnom kampu koji je otvoren 10. jula je i prokop kanala za priključenje kuće na vodovodnu mrežu za dvije starije žene u stanju socijalne potrebe. Jedna od njih je 76-togodišnja Numa C. koja je povratnik u selo Broševići u Srebrenici.

Ova majka je jedna od korisnica našeg projekta „Ljubav za majke Srebrenice“.

Na teško pristupačnom terenu, gdje je skoro pa nemoguće doći prevoznim sredstvom, dolazimo u selo koje je pusto. Među ruševinama i ostacima kuća koje su nekada bile nečiji domovi, nailazimo na kuću u kojoj živi sama naša majka Numa. Ova starica živi u nemogućim uslovima bez vode, bez puta, i najosnovnijih uslova života. Obavljanje najobičnijih poslova njoj predstavlja veliku teškoću. Naime, kako Numa nema vodu u kući prinuđena je da, iako teško bolesna, donosi vodu sa izvora. Uvijek je imala težak život, a sada kaže da ima i tešku starost.

„Šta sam ja skrivila kome pa me moja rođena djeca ne obilaze, dala sam im život, hranila ih kako sam najbolje znala, a sada sam sama.“

Živjela je sa 3 kćerke, dva sina i mužem koji je preminuo u 30-toj godini života, tako da se poslije njegove smrti dugo borila kao samohrana majka. „Osipala sam perlon i motala, eto tako sam hranila i školovala svoju djecu“. – rekla nam je Numa.

Jedna kćerka joj je umrla od teške bolesti a život je nije mazio ni kada joj je oduzeo sina 1992 godine. Ostala djeca žive u inostranstvu i rijetko dolaze.

„Gledala sam kćerku kako umire, nisam joj mogla pomoći. Sina sam hranila godinama, a onda su mi ga neprijatelji odlučili oduzeti. Taj osjećaj kada ti neko uzme tvoju djecu, taj osjećaj ne nestaje nikad, kao da su mi srce oduzeli“.

Pored kopanja kanala kako bi konačno imala vodu u svojoj kući, vrijedne volonterke su Numi počistile kuću, a planiraju joj nacijepati drva, srediti dvorište oko kuće koje je zaraslo u žbunje i paprat zajedno sa sadnicama koje je svojim rukama zasadio Numin poginuli sin. U blizini se nalazi i njegov mezar do kojeg će volonteri prokrčiti prolaz. „To mi je sve što je ostalo od njega, svetinja moja. Jesam sama, ali neću sa svog ognjišta nigdje.“

Druga grupa volontera danas je vrijedno radila na čišćenju Starog grada Srebrenica koji je potpuno zarastao u žbunje kako bi put koji vodi stepenicama do ruševina tvrđave bio prohodan.

Narednih dana planiran je nastavak pomenutih aktivnosti kao i čišćenje i uređenje stećaka i historijskih spomenika od značaja za Srebrenicu. Učesnici Kampa pružat će pomoć lokalnom stanovništvu u svakodnevnim radovima kao što su košenje trave, branje voća i povrća, cijepanje i slaganje drva za zimu, radovi na farmi na Palama, i sl.