fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Započeo 11. EMMAUS Međunarodni omladinski radni kamp 2016: Prijavljeno 100 učesnika iz zemalja širom svijeta

 

U organizaciji  MFS – EMMAUS-a, danas (10.07.2016. godine), svečano je otvoren 11. EMMAUS – Međunarodni omladinski radni kamp.

Ove godine kamp je okupio 100 učesnika iz zemalja širom svijeta. Svečanom otvaranju kampa pored učesnika i uposlenika prisustvovali su i dugogodišnji prijatelji MFS-EMMAUS-a kao što su Eddy Thoreau- predsjednik Emmaus Synergie i Hans Van Beek- član Odbora Emmaus Europe i Emmaus International, Hatidža Mehmedović- predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“, a posebnu čast svojim prisustvom ukazao nam je Ministar za izbjegla i raseljena lica gospodin Edin Ramić koji je proglasio kamp otvorenim.

„Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica prepoznalo je aktivnosti MFS-EMMAUS-a i već nekoliko godina podržava njihov rad i trud. U nekim segmentima imamo sličnu misiju, a ta misija je da pomognemo onima kojima su u stanju potrebe. Drago nam je da postoje ovakve organizacije i dobri ljudi koji su spremni odvojiti svoje vrijeme i činiti dobročinstvo ljudima koje pretežno ne poznaju. Bez obzira na starosnu dob, religiju ili kulturu uvijek je u korijenu toga da se preporučuje činjenju dobročinstva i da se bude pravedno prema drugima. Sve smo to uvidjeli u MFS EMMAUS-u i projektima koje implementiraju.Oni ne vode računa o nacionalnosti, religiji i tome sličnom nego pomažu sve one kojima je pomoć potrebna, stoga će uvijek imati podršku ovog Ministarstva.

Nadam se da će oni koji nisu iz BiH, a došli su ovdje na kamp u Srebrenicu, uvidjeti istinu o BiH, uvdijeti njene ljepote i da će je posjećivati  i nekim drugim prilikama” – izjavio je ministar Edin Ramić.

Neke od aktivnosti kampa planirane za ovu godinu su:

– Radne aktivnosti: pomoć u održivom povratku socijalno ugroženih porodica kroz aktivnosti izgradnje kuće za porodicu iz Jasenove i rekonstrukciju kuće porodici iz Ljeskovice

– Skelani; Uređenje exterijera Europskog centra za civilni servis – Franco Bettoli;

– Izleti u glavni grad Sarajevo, na jezero Perućac i rijeku Drinu;

– Sportske aktivnosti i turniri;

– Interkulturalne aktivnosti

Međunarodnim omladinskim radnim kampom nastoji se doprinjeti razvoju područja opštine Srebrenica sa ciljem izgradnje bolje budućnosti za lokalno stanovništvo uz radne, edukativne i zabavne aktivnosti a prvenstveno približiti kamp lokalnom stanovništvu i skupa sa njima napraviti pozitivnu promjenu u Srebrenici!