fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Završen 12. EMMAUS – Međunarodni omladinski radni kamp za mlade

U Potočarima, Srebrenica uspješno završen 12. Emmaus – Međunarodni omladinski radni kamp koji je počeo 10. jula.

Ove godine učešće je uzelo preko 80 volontera iz više od 10 zemalja koji su svojim društveno korisnim radom željeli doprinijeti razvoju ovog područja.

 

Glavni cilj bio je približiti kamp lokalnom stanovništvu i skupa sa njima kreirati uvjete za ugodan i tolerantan život i razvoj lokalne zajednice u Srebrenici. U okviru rada 12. EMMAUS – Međunarodnog omladinskog radnog kampa u Srebrenici realizovano je niz aktivnosti kao što su:

– Čišćenje Memorijalnog centra u Potočarima nakon komemoracije 11. jula.
– Priključenje na vodovodnu mrežu za nenu Numu Cvrk iz sela Broševići, kao i uređenje kuće i dvorišta;
– Rekonstrukcija i uređenje kuće za porodicu Ostojić;
– Čišćenje i uređenje Starog grada Srebrenica, čišćenje i uređenje stećaka i historijskih spomenika;
– Distribucija humanitarne pomoći socijalno ugroženom stanovništvu;
– Pomoć lokalnom stanovništvu u svakodnevnim poslovima kao što su sakupljanje sijena, košenje trave, radovi na farmi i slične aktivnosti.

Tokom trajanja kampa neizostavni sadržaji su bili i rekreativno-zabavne, sportske muzičke i edukativne aktivnosti putem kojih su mladi razmjenjivali iskustva, prezentirali običaje i tradicije različitih kultura. Organizovana je i posjeta Prihvatnom centru „Duje“, izlet u Tuzlu i Sarajevo, kao i posjeta Rajskoj plaži u Bratuncu.

„ Moji utisci sa kampa su jedinstveni jer moraš doći da bi doživio sve ove emocijie koje doživljavamo ovdje. Sreća nije ono što nas okružuje svaki dan, sreća nije poruka simpatije ili neka super slika, sreća je ono što doživimo u našem srcu kada pomognemo nekoj osobi, kada izmamimo osmijeh na njenom licu“, izjavio je Siniša Popić , jedan od učesnika radnog kampa.

Mnogi ljudi o Srebrenici žele prikazati pozitivne i lijepe stvari ali zbog teške prošlosti takve redovno odu u drugi plan. MFS-EMMAUS uz nesebičnu podršku volontera, koji su ujedno i naša najveća snaga, već 12-u godinu za redom, šalje konkretne, pozitivne priče iz Srebrenice.

Sa konstantnim ciljem promocije tolerancije, suživota i jednakosti za sve, sa velikom željom i entuzijazmom planiramo realizaciju omladinskog radnog kampa iduće godine i pozivamo mlade volontere da zajedničkim snagama pomognemo Srebrenici u izgradnji bolje budućnosti.