fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Završen 13. EMMAUS OMLADINSKI KAMP: Više od 70 mladih iz 9 država učestvovalo na radnom kampu

U Potočarima, Srebrenica danas je završen 13. Emmaus – Međunarodni omladinski radni kamp koji je počeo 10. jula.

Prigodnim druženjem i dodjelom certifikata sinoć je održana završna aktivnost kampa.

Ove godine kamp je u različitim intervalima posjetilo oko 70 učesnika iz raznih zemalja kao što su: Holandija, Francuska, Turska, Engleska, Jordan, Hrvatska, Srbija, Slovenija kao i učesnici iz Bosne i Hercegovine.

“Iako je vrijeme bilo dosta loše, sve aktivnosti kampa protekle su prema planu, a uvrstili smo i neke dodatne aktivnosti pomoći lokalnom stanovništvu”, kaže koordinatorka kampa Mirela Ahmetbegović.

Kris Onahoman iz Holandije prvi puta je u BiH i na kampu: “Mnogo volim što sam ovdje. Svi radimo zajedno i osjećam kako smo svi jednaki i da svi mi iz različitih zemalja stvaramo bolji svijet.”

Glavna aktivnost ovogodišnjeg kampa, pored tradicionalnog čišćenja Memorijalnog centra dan nakon komemoracije, jeste pomoć u izgradnji ambulante u Potočarima, uređenje Evropskog centra za civilni servis u Potočarima, ali i uključivanje u projekte koje realizuje MFS-EMMAUS u ovoj regiji među kojima su “Ljubav za majke Srebrenice” i “Jedan obrok dnevno”, ali i druge aktivnosti pomoći građanima.

Radilo se i na uređivanju farme na Palama, čišćenju Pivnice, krečenju Centra za djecu sa posebnim potrebama “Leptir”, proširenju i uređenju prostora gdje se kamp održava, ali i mnoge druge aktivnosti direktne pomoći stanovništvu kao što su uređenje kuće, cijepanje drva, košenje trave i sl.

Mladi iz svijeta imali su priliku da upoznaju Srebrenicu, Tuzlu, Sarajevo i da kroz razne edukativne i zabavne radionice nauče više o kulturi življenja i istoriji ovog prostora.

Ovogodišnji kamp uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini poseban akcenat stavio je na aktivnosti koje se tiču sticanja znanja o procesima pomirenja i izgradnji mira. Realizovane su različite edukativne radionice, historijski čas i aktivnosti koje doprinose promociji tolerancije i dijaloga kao osnovnog sredstva za razvoj i očuvanje mira i jačanje aktivnog učešća mladih u zajednici.

Pored svega korisnog što ovi mladi ljude naprave u Potočarima, važno je nezaboravno i pozitivno iskustvo koje ponesu sa sobom iz BiH. Rađaju se tu i velika prijateljstva . Mnogi volonteri rado se vraćaju svake godine na kamp kako bi svoje slobodno vrijeme iskoristili pomagajući drugima.

Želimo da se zahvalimo svim učesnicima ovogodišnjeg kampa, i nadamo se da ćemo se vidjeti i naredne godine.

Određeno je da se nastavi…Franco Bettoli