fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

30 KM ZA GODIŠNJU ŠKOLARINU JEDNOG DJETETA U BURKINI FASO

MFS-EMMAUS već šestu godinu u kontinuitetu šalje stipendije i pomoć djeci Burkine Faso u Africi, zemlji koja slovi za jednu od najsiromašnijih na svijetu.
Zahvaljujući nesebičnoj podršci koju ste pružili nama kao Udruženju sa ciljem pružanja pomoći u ostvarivanju osnovnog obrazovanja djece u Africi, MFS-EMMAUS je za školsku 2019/2020. godinu prikupio sredstva za finansiranje 2050 učenika u selima Goghin, Gasma, Tangseghin, Guesna i Napalgue u zapadnoj afričkoj državi Burkina Faso, što je ukupno 6717 stipendirane djece od 2014.godine. Pored obezbijeđenih stipendija za Burkinu Faso do sada smo poslali i 4 kontejnera humanitarne pomoći.
Stipendija za jedno dijete iznosi samo 30 konvertibilnih maraka ili 15 eura za jednu školsku godinu.
Iznos zaista nije veliki i svjedoci smo dosadašnjeg pozitivnog odziva građana BiH kada je riječ o akcijama za stipendiranje ove djece.
Mi vjerujemo da će i naredne školske godine veliki broj njih imati mogućnost da nastavi školovanje zahvaljujući upravo vama.
Burkina Faso ima šestu najveću stopu fertiliteta na svijetu, 5,93 djece na jednu ženu. Prema izvještaju State Departmenta iz 2009. ropstvo je i dalje zastupljeno u Burkini Faso, a meta su često djeca.
Iako loša finansijska situacija afričkih škola prividno ne inicira napredak u obrazovanju ove populacije, one uistinu prave prekretnicu na dosadašnji jako slab odziv mališana za školovanje, sa velikom željom za učenjem i obrazovanjem. Da li zbog neimaštine ili konzervativnog odgoja proteklih generacija, školstvo je svake nove godine sve siromašnije po broju đaka.
Testirajmo svoju humanost i stvorimo ponovno osjećaj da smo nekome pomogli da završi školovanje sa skromnim izdvajanjem sredstava. Svi oni koji uplate stipendije dobit će povratno pismo zahvale i fotografiju od djeteta kojeg stipendira.
Pismo zahvale jednog od učenika koje smo izdvojili:
„Hvala ti dobri čovječe, ti koji nikada nisi upoznao mene, ti koji nisi vidio da moja porodica živi u maloj kućici na kraju sela i koji ne znaš da tamo neko dijete svaku noć u krevet ide da spava gladno. Hvala što si poslao novac za moje školovanje i evo molim se za tebe Bogu iako te neću upoznati, obećajem da ću slijediti tvoju praksu. Kada narastem kao ti, biti ćeš mi uzor pa ću i ja školovati nekoga. Koliko god daleko bio, znaj da tvoja dobrota putuje i nema granica pa si nekoga učinio sretnim. Hvala ti dobri čovječe!„ –Kassoum CE1 Guesna, Burkina Faso.
Važno je napomenuti da pored godišnje stipendije, dijete ostvaruje pravo i na školsku užinu tokom trajanja nastave i sve to za 30 KM. Zvuči nevjerovatno ali zaista istinito.
Broj računa za donaciju:
Svrha uplate: stipendija za Burkinu Faso
Uni Credit Banka
3389002209384239
IBAN: BA39 3383002250449586
SWIFT CODE: UNCRBA 22
Novac možete uplatiti putem PayPal-a direktno na adresu: donate@mfs-emmaus.ba ili paypal@mfs-emmaus.ba
Poticanjem školovanja djece mijenjamo njihov život na bolje, pružamo im instrumente za borbu sa siromaštvom i povjerenje u plemenite ljude.
Dragi naši, mi i dalje nastavljamo sa ovim projektom tako da svi oni koji žele i dalje mogu učestvovati u stipendiranju djece.
Sve dodatne informacije možete dobiti na kontakt telefon Udruženja 035 726 690
DOBRO SE BOLJIM VRAĆA