fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

5000 prehrambenih paketa  Vakufske direkcije Turske upravo stiglo u kapacitete MFS-EMMAUS-a

U MFS-EMMAUS je upravo stigla donacija od 5000 prehrambenih paketa koje je donirala Vakufska direkcija Republike Turske (T.C. Vakiflar Genel Mudurlugu) u saradnji sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice BIH.

 

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  i Udruženje H.O. Međunarodni forum solidarnosti “Emmaus” putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske iz prihoda vakufa namijenjenih za socijalne svrhe i ove godine planira obezbijediti ramazanske pakete za postače širom Bosne i Hercegovine.

Paketi se tradicionalno distribuiraju u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, Udruženjem Ilmijje, muftijstvima i Udruženjem H.O. Međunarodni forum solidarnosti “Emmaus” sa sjedištem u Doboju. I ove je godine nabavka ramazanskih paketa planirana na isti način ali je, zbog trenutne situacije sa globalnom pandemijom Corona virusa i novonastalih procedura, došlo do pomijeranja rokova nabavke.

Uprkos svim preprekama i teškoćama konvoj sa 5000 prehrambenih ramazanskih paketa je upravo stigao u kapacitete MFS-EMMAUS-a i vrši se istovar istih.

Partnerski odnos ove dvije vakufske ustanove, putem kojih se realizira ovaj projekat, ukazuje i pokazuje da vakufi imaju i dobrotvornu ulogu, odnosno ulogu pomoći društvu i pojedincu kroz socijalno odgovorne projekte.

Ramazan je kao nijedan drugi mjesec važan za vakufe jer su vakifi upravo u ovom mjesecu iskazivali svoju religijsku osjetljivost spram pojedinaca kojima je potrebna pomoć ali i cjelokupne društvene zajednice koja je generalno artikulirala potrebe pojedinaca.

U tom kontekstu vakuf u toku ramazana pokazuje da osim čisto vjerske funkcije ima i drugu koja je neraskidiva i proizilazi iz prve, a to je briga o ljudima.