fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

APEL ZA POMOĆ DJECI NIGERA: “Humanost ne poznaje granice”

MFS-EMMAUS pokreće akciju prikupljanja pomoći za sirotišta te za izgradnju srednje škole u Nigeru, Afrika.

Pomoć MFS – EMMAUS-a stiže do najugroženijih kategorija stanovništva ne samo u BiH nego i izvan granica naše države. Uposlenik MFS-EMMAUS-a, Mohammad Yaser Sabbagh, proteklih dana boravio je u posjeti jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, Nigeru. U saradnji sa turskom organizacijom IHH posjetio je nekoliko sirotišta u kojim je smješteno i do 200 djece jetima gdje im je uručena pomoć u mesu za potrebe rada kuhinje u sirotištu.

Žalimo se na preskupu struju, oni ne znaju ni šta je struja. Žalimo se na školske zidove koji nisu okrečeni, njihovi zidovi škole su od pruća. Žalimo se na nedostatak trotoara za pješake i kako nam prijeti opasnost, na njihovim putevima prašnjavim nema vozila ali ih često presreću leopardi i hijene. Ako postoji trnovit put do uspjeha oni su ga godinama utabali i slomili sve predrasude da se iz bijede ne može ostvariti školovanje. Bez vode, struje, zidova, table, sveske i olovke ovi mali heroji uče znanje i hrabro koračaju prema njemu i po 10 km svaki dan.

Za stanovništvo sela Touhousoungou, udaljenom 2h vožnje od glavnog grada Niamey, podijeljeni su i prehrambeni paketi. U ovom selu živi 80 porodica i blizu 300 djece. Većina djece ne pohađa školu ali oni najhrabriji kažu kako se nadaju da će im jednoga dana to biti vrata za bolji život.

Troškove dvaju sirotišta, Al-Yataama i Rahme koja se nalaze u glavnom gradu Nigera, Niameyu, snosi jedna nevladina organizacija iz Nigera.

Međutim, ova organizacija se susreće sa problemom nemogućnosti da obezbijedi sva potrebna sredstva za funkcionisanje ovih sirotišta. Obzirom da ne primaju mnogo pomoći, nisu u mogućnosti da obezbijede ni dovoljne količine hrane za djecu. Ovom donacijom donekle smo pomogli rad kuhinje za 240 siročadi ali te količine nisu dovoljne, zbog toga je MFS-EMMAUS odlučio da pokrene akciju prikupljanja pomoći za ova dva sirotišta te da finansiramo izgradnju barem jedne učionice srednje škole.

Prema informacijama iz UNICEF-a u Nigeriji se nalazi skoro 35 miliona neuhranjene djece, 25 miliona djece, mlađe od 5 godina, suočavaju s prijetnjom glađu kao i smrću zbog neuhranjenosti, dok se oko 10 miliona djece suočava s problemom nedovoljnog razvoja rasta.

Svojom donacijom možete djeci u sirotištima Nigera omogućiti ishranu i bolje uslove za školovanje koje im predstavlja jedinu nadu u bolju budućnost.

 

Uplate možete izvršiti na transakcijske račune:

Intesa Sanpaolo Banka

1542001100085746

Devizni račun:

SWIFT: UPBKBA 22

IBAN: BA39 1542 0011 0008 5746

 

Uni Credit Banka

3383002250449586

Devizni račun:

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA39 3389104805723482

 

PayPal: donate@mfs-emmaus.ba

Svrha uplate: Pomoć za djecu Nigera