fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Dobro se boljim vraća: Pomozimo braći Valjevac!

 

MFS – EMMAUS pozvao na humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za izgradnju kuće za četvero braće koji su ostali bez roditeljskog staranja.

U saradnji sa Centrom za socijalni rad Kalesija a na inicijativu Udruženja „H.O. Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus“ (MFS-EMMAUS) početkom 2016. godine pokrenuta je akcija izgradnje porodične kuće za 4 malodobna brata Valjevac u Vukovijama Donjim, općina Kalesija. Radi se o četiri brata, Elmedinu, Elvedinu, Sejfi i Hamidu koji su 2006. godine ostali bez oca a 2009. godine i bez potpunog roditeljskog staranja kada ostaju uskraćeni za dom i normalan porodični život.

Nakon boravka u hraniteljskoj-certificiranoj porodici koja više nije u mogućnosti da se brine o njima, trenutno borave u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

Potaknuti ovom teškom životnom pričom, MFS-EMMAUS je započeo akciju izgradnje porodične kuće za braću Valjevac kako bi napokon dobili svoj trajni dom.

“Djeci je potrebna kuća kako bi se ponovo uključili u normalan život svojih vršnjaka i kako bi i sami bili u stanju zasnovati porodice u budućnosti. Radi se o porodičnoj kući na dva sprata koja bi imala 4 manja stana za svakog od braće. S obzirom da je vrijednost radova 91.125,00 KM, neophodna je podrška šire zajednice kako bi se ovaj projekat uspješno realizovao do kraja 2016. godine, kako je planirano.“  – kazao je Ernad Mujić koordinator projekta ispred MFS – EMMAUS-a.

MFS – EMMAUS apeluje na sve prijatelje, organizacije, institucije, firme i sve ljude dobre volje, da u skladu sa svojim mogućnostima nađu način da pomognu braći Valjevac.

Samo u protekle dvije godine EMMAUS je organizirao prikupljanje pomoći od donatora i izgradnju 69 kuća za pogođene poplavama i socijalno ugrožene. Stekli smo povjerenje donatora domaćih i stranih kada je u pitanju prikupljanje pomoći bilo koje vrste i njena distribucija. Posebno nam je drago da su svi ljudi dobre volje prepoznali u EMMAUS-u partnera za provedbu velikih i komplikovanih humanitarnih projekata izgradnje objekata, skrbništva i pružanje njege za sve one koji su u stanju potrebe.

Dobro se boljim vraća!