fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

EMMAUS priprema najveći konvoj humanitarne pomoći iz BiH: U srijedu kreće konvoj pomoći za sirijske izbjeglice u Turskoj i stanovništvo na sjeveru Sirije

 

Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS uspješno je završio akciju prikupljanja pomoći u vidu brašna, ulja i tjestenine (domaće proizvodnje) za narod ratom zahvaćene Sirije.

Akcija je pokrenuta vodeći se dosadašnjom praksom u saradnji sa organima Islamske zajednice.

Podsjećanja radi, pomenutu akciju smo realizovali u saradnji sa muftijstvima Tuzlanskim, Zeničkim, Travničkim, Mostarskim. Namirnice su sakupljane na području svakog Medžlisa a naše Udruženje je vršilo transport namirnica do naših centralnih skladišta u Gračanici, gdje je vršeno sortiranje i priprema konvoja za slanje. Akcija je privedena kraju i do sada imamo spremnih 25 šlepera ( 1 šleper = 23 tone) što je premašilo naša očekivanja.

Ispraćaj konvoja od 25 šlepera planiran je u srijedu 17. 04. u 11:00 sati. Mjesto ispraćaja konvoja je parking firme DMDE d.o.o u Stanić Rijeci, općina Doboj Istok.

U proteklom periodu u ovim akcijama pomoći poslano je 53 šlepera sa 1280 tona humanitarne pomoći koja se sastojala od prehrambenih i higijenskih proizvoda. Pored prehrambenih proizvoda, do sada su poslata i tri brodska kontejnera odjeće i obuće.

Glavni imam medžlisa islamske zajednice Tešanj Fuad Omerbašić je naveo kako se Medžlis islamske zajednice Tešanj uključio u ovu značajnu akciju kada je u pitanju briga za narod Sirije.

“Mogu se zahvaliti privrednicima i džematlijama medžlisa Tešanj za sve ono što čine kada je u pitanju promicanje osnovnih ljudskih vrijednosti, što, između ostalog, jeste i briga za drugog. Ove godine, iako je trajala svega tri dana, akcija je polučila dobre rezultate. Sakupljeno je 94 tone hrane koja je potrebna, brašno, ulje i ostale potrepštine. Raduje nas da smo i ranije imali nesebičnu podršku džematlija i što na ovaj način iskazuju zahvalnost za sve ono što se u jednom trenutku prošlosti desilo na ovim prostorima kada je i ovdašnjem narodu bila potrebna pomoć i kada su iskazivali zahvalnost bez obzira od koga je dolazila”, rekao je Omerbašić.