fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Korisnici Dnevnog centra u Doboj Istoku prigodnim programom obilježili nastupajući Ramazanski bajram

Kako se bližio kraj ramazana – mjeseca posta, muslimani širom svijeta pripremali su se za Ramazanski bajram, „blagdan završetka posta“, a naši mališani u Dnevnom centru su juče na poseban način dočarali duh ovog praznika.
Uz pomoć ostavštine dugogodišnjeg prijatelja MFS-EMMAUS-a r. Habiba Džananovića, prikupili smo starine i rekreirali tradicionalnu bosansku sobu unutar Centra.
Zahvaljujući našim vrijednim volonterima, nabavili smo tradicionalnu bosansku nošnju kako bi upotpunili tradicionalni duh Bajrama, te uz ukusne bosanske kolače, priču, igru i pjesmu, obilježili nastupajući Bajram.
Djeci su uručene Bajramske hedije od porodice Osmančićević i anonimnog donatora kojima se ovim putem neizmjerno zahvaljujemo.
Pored očuvanja kulturne baštine, idealna prilika je bila da i na ovakav način pristupimo socijalizaciji djece i damo posebnu notu njihovog emocijonalnog razvoja u kojem su zaista uživali.
Kroz ovu radionicu djeca su edukovana o vjerskim običajima, tradicijama i vrijednostima povezanim sa Ramazanskim bajramom.
Stvorili smo posebnu atmosferu u kojoj su djeca doista uživala.
Smijeh, radost, obostrano poštovanje i osjećaj zajedništva sa našim uposlenicima i volonterima Dnevnog centra, stvorila je kod djece vrijedne uspomene kojih će se zasigurno dugo sjećati.