fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Korisnici Internatskog smještaja i Dnevnog centra u Potočarima i ove godine obilježavaju Dječiju nedjelju

 

Dječija nedjelja se obilježava svake godine u prvoj sedmici oktobra, a cilj manifestacije je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima. Ova manifestacija je i skretanje pažnje i ukazivanje na odgovornost porodice, države, škole, zdravstvenih-socijalnih i drugih institucija prema djeci.

Tim povodom su i korisnici Internatskog smještaja i Dnevnog centra u Potočarima, Srebrenica obilježili dječiju nedjelju kroz razne vrste aktivnosti.

Realizovane su edukativne radionice na temu „ Dječija prava i odgovornosti“ a u saradnji sa profesoricom bosanskog jezika Melihom Herić održana je i radionica “Informacije i dezinformacije”.

Zajedno sa učenicima Prve osnovne škole u Potočarima organizovan je sportski dan  te je održan kros i takmičenje u odbojci i fudbalu. Za prva tri mjesta su obezbjeđene nagrade.

Najzanimljiviji je bio maskenbal u kojem je učestvovalo oko 130 djece. Djeca su pokazala izuzetnu kreativnost u izradi maski a za najoriginalnije maske pripremljene su i nagrade.

U Kulturnom centru Srebrenica organizovane  je gledanje crtanog filma “Rio”.

Obilježavanje Međunarodne Dječije nedjelje predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta koju je 1989. godine usvojila Skupština Ujedinjenih nacija.